Hlavní obsah

Najděte si sexuálního partnera, nabádá ústav nezadané občany

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už téměř dva měsíce trvající karanténa probíhá aktuálně v Nizozemsku. Tamní Národní ústav pro veřejné zdraví (RIVM) nyní vydal „příručku“ pro nezadané lidi. Doporučuje jim vhodný styl sexuálního života, informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco doporučení pro společné domácnosti byla celá řada, ozývaly se nezadaní lidé, kteří po nějaké té radě toužili také. Nyní se díky RIVM dočkali. Národní ústav doporučuje single obyvatelům, aby si našli „sexuálního partnera“, jelikož je jasné, že i oni potřebují nějakou formu sociálního kontaktu, kterého se jim v izolaci nedostává.

Příručka však jedním dechem dodává, že by se lidé měli vyhnout kontaktu s nemocnými lidmi, což by mohlo vést k šíření nákazy. „Pokud si takového partnera najdete, diskutujte o tom, kolik dalších lidí budete vídat. Čím více takových lidí bude, tím větší je šance na šíření nákazy,“ varuje ústav.

Karanténa nahrává milostným hrátkám? Opak je pravdou

Vztahy a sex

RIVM rovněž vydalo doporučení pro osoby, jejichž partneři prodělali covid-19. „Nemějte pohlavní styk s partnerem, pokud musel být v izolaci kvůli nákaze novým koronavirem. Uvažujte nad tím, že sex je možné mít i na dálku,“ nabádá ústav a zmiňuje například erotické fotografie či společnou masturbaci.

Vir se objevil v semeni nakažených

Zda je covid-19 sexuálně přenosný, zatím nebylo potvrzeno, ale ani vyvráceno. Studie čínských vědců ovšem naznačuje možnost, že by varlata mohla sloužit jako místo, kde může virus přežívat, i když se tam nemnoží. Kdyby tam přežíval delší dobu, mohlo by se stát, že by se při pohlavním styku mohl přenést na partnera.

Koronavirus se objevil i v semeni nakažených

Koronavirus

Záleží, zda byl v semeni přítomný přímo virus, nebo jen jeho RNA. Otázkou také je, jak dlouho tam může přežívat. Vzhledem k tomu, jak snadno se přenáší kapénkami, by při epidemii nehrála možnost sexuálního přenosu velkou roli. Něco jiného by ale bylo, kdyby tam přetrvával dlouho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám