Hlavní obsah

Konec kokrhání se nekoná, Maurice může zpívat dál

Nechte mne zpívat, píše se na tričkách na podporu kohouta Maurice ze západofrancouzského města Rochefort. Kohoutovo brzké ranní kokrhání budilo sousedy a případ se dostal až k soudu, který ve čtvrtek rozhodl, že kohout, jenž se stal symbolem udržení venkovských tradic, může kokrhat dál. Sousedé navíc budou muset majitelce kohouta zaplatit odškodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle majitelky kohouta Corinne Fesseauové čtvrteční verdikt znamená, že podobně by skončily všechny případné soudní spory týkající se venkovských zvuků, například zvonění zvonů nebo kvákání žab. Vesnické ruchy by mohly být chráněny i zákonem, který by se mohl nazývat Mauricův, navrhla Fesseauová.

„Nemám slov. Je to vítězství pro všechny, kteří se ocitli ve stejné situaci jako já,” uvedla Fesseauová. Podle jejího advokáta ale vítězství spočívalo především v tom, že francouzské právo si žádá důkaz o škodlivosti jednání, který ale žalující strana neposkytla.

Sousedský spor

Kauza začala jako banální sousedský spor s párem zemědělců v penzi, které ranní zpěv kohouta (zatímco v češtině kohouti kokrhají, jejich francouzští kolegové zpívají) rušil při pobytu na jejich venkovském sídle na ostrově Oléron. Aféra zaujala i světový tisk, psal o ní například americký deník The New York Times. Na podporu Maurice vznikla petice a lidé si mohli zakoupit tričko s nápisem „Nechte mne zpívat”.

Případ vyvolal ve Francii debatu o osudu venkova a střetech mezi jeho obyvateli a lidmi z města, kteří tam přijíždějí za oddechem. Tyto spory pak čím dál častěji končí u soudu.

V květnu soud v Compiègne na severu země nařídil majiteli kohouta jménem Coco vyplatit odškodnění 500 eur (13 tisíc korun) sousedce, která si stěžovala na jeho hlasité kokrhání. Muž se musel také opeřence zbavit, jinak by mu hrozila pokuta 50 eur (1300 korun) denně.

Majitele kohouta dala k soudu letuška, která tvrdila, že se kvůli hlasitým projevům zvířete nemůže pořádně vyspat. Cocovy hlasové schopnosti přišli dokonce posoudit policisté a jeden soudce. Zaznamenali, že Coco zpíval 23krát za 26 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Nelíbejte krávy, vyzývá rakouská ministryně

Svět už je na výzvy nejrůznějšího charakteru mezi uživateli internetu zvyklý. Ať už se jednalo o polévání ledovou vodou, nebo různé tanečky, po chvilce slávy...

Výběr článků

Načítám