Hlavní obsah

Klíč od místnosti, ve které zemřel Napoleon, vydražili za miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíč od místnosti, v níž zemřel francouzský císař Napoleon Bonaparte při věznění na ostrově Svaté Heleny, se prodal za 81 900 liber (2,4 milionu korun). O prodeji informovala britská aukční síň Sotheby's, napsala agentura AFP. Výsledná cena byla šestnáctkrát vyšší, než se původně odhadovalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O třinácticentimetrový kovový předmět v dražbě usilovalo 11 zájemců.

Klíč se našel „v obálce, v kufříku, v domě ve Skotsku. (...) Rodina, která ho vlastnila, věděla, že někde je, ale byl ukrytý,” uvedl David MacDonald z aukční síně Sotheby's.

Slavný KITT ze soukromé sbírky Davida Hasselhoffa je na prodej, cena je neuvěřitelná

AutoMoto

Voják Charles Richard Fox, který byl na ostrově Svatá Helena po smrti francouzského císaře v roce 1821, přivezl klíč do Skotska. Věnoval ho své matce, která byla Napoleonova velká fanynka a během jeho věznění mu posílala sladkosti a knihy. Jejich potomci klíč našli a rozhodli se jej prodat v aukci.

Spolu s klíčem se prodala i poznámka Charlese Richarda Foxe ze září 1922, ve které vysvětluje, jak klíč osobně vyňal ze zámku ve dveřích místnosti, kde zemřel bývalý císař Napoleon Bonaparte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám