Hlavní obsah

Hudebník si vyrobil kytaru ze strýčkovy kostry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Floridský metalový hudebník, který si říká Prince Midnight, představil na svém instagramovém účtu svou novou kytaru Skelecaster, která okamžitě vyvolala rozruch. Nehraje příliš dobře, je ale vyrobena z neobvyklého materiálu - z kostí hudebníkova strýce Filipa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příběh, který za výrobou kytary stojí, je plný byrokratických bojů, rodinných rozepří a domácího kutilství. Muž z Floridy ho poslal pro rozhlasový pořad As It Happens vysílací stanice CBC.

Vše začíná a končí u Princova řeckého strýčka Filipa. Ten byl první, který hudebníka jako malého chlapce přivedl k lásce k metalu, ale v roce 1996 se v pouhých 28 letech zabil na motorce.

Přesně podle jeho přání pak bylo jeho tělo věnováno k lékařským účelům. Jeho kostra tak skončila na lékařské škole v Řecku, kde sloužila řadu let jako učební pomůcka.

Jenže před časem už škola nenašla pro kostru uplatnění, a ostatky se tak vrátily rodině.

Jelikož Filipovi rodiče zemřeli, připadla Filipova kostra do péče Princovy matky, která stanula před těžkou otázkou. V rodině jsou všichni ortodoxní křesťané, a tak kremace ostatků nepřicházela v úvahu, matka by tedy musela zaplatit v Řecku hrob či platit trvalý poplatek za uskladnění kostí. „Řekl jsem jí, že se o to postarám,“ uvedl Prince.

Radši kytara než krabice plná kostí

Následoval složitý byrokratický proces, aby úřady povolily převoz ostatků do USA, a pak úvahy, co s kostmi Prince vlastně udělá. Až mu to došlo.

„Strýček Filip byl metalák tělem i duší. K metalu mě přivedl on, když jsem byl malý. Byl o hodně mladší bratr mé matky, takže byl vlastně věkem blíž ke mně a vzal mě pod svá křídla,“ vylíčil Prince. Proto se rozhodl vzdát mu hold tím, že z jeho ostatků vyrobí hudební nástroj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám