Hlavní obsah

Hledačka pokladů našla na břehu Temže vzácnou africkou sošku z 19. století

Britská hledačka pokladů našla na břehu Temže vzácnou africkou sošku z 19. století, informoval britský list The Times. Její hodnota může podle odborníků dosahovat až statisíců liber (milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Temže (ilustrační foto)

Článek

Experti se domnívají, že zachovalý a zhruba 30 centimetrů dlouhý dřevěný pes s kovovými hřeby na trupu pochází z Konga. Domorodci jej používali jako „prostředníka“ mezi světem živých a světem duchů a mrtvých. Figurka podle jejich víry umožňovala nadpřirozeným silám zasahovat do lidských záležitostí.

Nicola Whiteová, která hledá na dně řeky poklady, sošku objevila nedaleko svého domu v Greenwichi na jihovýchodě Londýna již v červenci.

Spolu s odborníky se nyní snaží zjistit původ předmětu. Podle jedné teorie figurku zabavili křesťanští misionáři jako důkaz čarodějnictví. Jiní experti se domnívají, že ji do vody hodil pověrčivý námořník, který měl smůlu.

„Byl příliv, takže byla asi v polovině břehu spolu s dalšími kusy dřeva, plastu a odpadků. Nejdřív jsem se ji bála vzít, protože vypadala jako panenka vúdú,“ popsala 48letá matka dvou dětí, která dříve pracovala ve finančnictví.

„Ale pak se na fotky podíval jeden můj známý profesor a řekl mi, že jde o významné umělecké dílo. Misionáři zabavili v 19. století v Africe mnoho takových předmětů, na které se dívali s nelibostí, protože byly nekřesťanské. Myslím, že by bylo správné sošku vrátit do vlasti, pokud by ji někdo chtěl zpět,“ uvedla hledačka pokladů.

Drahá soška by mohla vyvolat diskuze o vlastnictví mezi evropskými státy

Podobné předměty se podle specialisty na africké umění z aukční síně Woolley and Wallis Auctioneers v Salisbury Willa Hobbse prodávají za statisíce liber.

„Tyto postavy mohou mít podobu člověka, ale jejich zvířecí podoba se nazývá Nkisi Nkondi Koso. Hřebíky se zatloukaly pokaždé, když se objevil nějaký problém nebo záležitost ve víře, že postava pomůže duchům zasáhnout,“ vysvětlil Hobbs.

Horolezec před sedmi lety objevil poklad na Mont Blanc, teď dostal polovinu

Koktejl

Podle specialisty lidé předpokládali, že síla sošek sahá od léčení nemocí a ochrany před zlem až po trestání lidí. „Tyto předměty měly silnou sociální a ekonomickou funkci. Jejich moc mohla být jak pozitivní, tak negativní. Lidé je vyráběli pod dohledem duchovního léčitele nebo věštce, známého jako nganga, který působil jako soudce ve společnosti,“ uvedl asistent kurátora Theo Weiss z Centra pro výtvarného umění v Salisbury.

„Konžská demokratická republika nebyla britskou kolonií – patřila Belgii.

Reklama

Výběr článků

Načítám