Hlavní obsah

Chorvatská zpěvačka čelí obvinění z hanobení státní hymny

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní inaugurace nového chorvatského prezidenta Zorana Milanoviće se neobešla bez skandálu. Ten podle některých způsobila chorvatská hudební legenda Josipa Lisacová svým pojetím národní hymny. Právník Boško Županović na zpěvačku podal trestní oznámení pro hanobení státní hymny.

Chorvatská státní hymna v podání Josipy LisacovéVideo: Novinky

 
Článek

Podání skladby Lijepa naša domovino (Krásná naše vlasti) v podání sedmdesátileté zpěvačky a jazzového pianisty Zvjezdana Ružiće pobouřilo právníka natolik, že podal na zpěvačku žalobu za hanobení hymny. Za to by mohl Lisacové hrozit test odnětí svobody až do výše jednoho roku.

„Očekával jsem vytí, ale tohle byl výsměch. Sledoval jsem inauguraci ve Slovinsku a Slovinci se nám smáli. Byl jsem zahanben,“ uvedl Županović pro server chorvatských novin 24sata. Dodal, že legendární zpěvačku rozhodně uznává a jiné písně se mu od ní líbí.

Oficiální verze chorvatské hymny

Proti žalobě se okamžitě ohradila Chorvatská hudebnická unie i hudební vydavatelství Croatia records. Ve společném prohlášení společnosti uvedly, že žaloba je „naprostým přehlížením umělecké svobody projevu“ a považují ji za „dalším důkaz, že žijeme ve společnosti, kde základní lidská práva a kulturní hodnoty stojí na nejistých základech“.

Sama zpěvačka, která za svou více než třiapadesátiletou kariéru získala řadu chorvatských i mezinárodních ocenění, odmítla záležitost jakkoliv komentovat.

Slováci rychle novelizují zákon, jak zpívat cizí státní hymny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám