Hlavní obsah

Cestující v londýnském metru se kvůli nákaze bojí držet madel a padají z eskalátorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnské metro je proslulé hláškou „Mind the gap“ upozorňující cestující na velké mezery mezi nástupištěm a vagóny. V současné době však londýnský dopravní podnik trápí zcela jiný druh nehod. Výrazně přibylo pádů z eskalátorů. Podle TfL (Transport for London) za navýšení nehod může zejména strach lidí z nákazy koronavirem, kvůli němuž se zdráhají držet se madel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V období od dubna do června došlo v londýnském metru ke zvýšenému množství případů pádu z eskalátoru. Z nich 12 skončilo vážným zraněním, což je o čtvrtinu více než za poslední dva roky. Ve čtvrtek to uvedl provozní ředitel londýnského dopravního podniku Adam Lord v rámci jednání o bezpečnosti v metru.

Podle Lorda je jedním ze dvou hlavních důvodů to, že se lidé nedrží madel.

„Existuje tu problém, že si lidé myslí, že kvůli pandemii nejsou madla hygienická,“ uvedl Lord. Lidé se bojí, že by se mohli nakazit.

Druhým problémem pak je návrat opilců do veřejné dopravy společně s rozvolněním protikoronavirových opatření. To by odpovídalo i tomu, že nejvíce těchto nehod připadá na čtvrtek, pátek a víkend.

Virus v hromadné dopravě nenalezen

Strach z nákazy ale podle Lorda není opodstatněný. V rámci výzkumu Královské univerzity v Londýně prováděného na jaře ve čtyřech hlavních stanicích metra nebyly nalezeny žádné stopy viru SARS-CoV-2. Přenos viru dotykem také hraje podstatně menší roli, než se vědci zprvu domnívali.

V Římě nekontrolovatelně zrychlil eskalátor, zranilo se 24 lidí

Evropa

Podobná zjištění přinesl i výzkum prováděný vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR v pražské MHD. Z 558 odebraných vzorků ze stanic i dopravních prostředků pouze šest vykazovalo stopy biologického materiálu viru. Testy ale potvrdily, že se jedná o neživé, a tedy neinfekční částice.

V pražské MHD však Dopravní podnik hlavního města Prahy zvýšený počet nehod na eskalátorech nezaznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám