Hlavní obsah

Britská výherkyně více než 4 miliard pobírala covidovou podporu

Řadu bohatých lidí, kteří využili covidové podpory, i když by nemuseli, rozšířila osmačtyřicetiletá Gillian Bayfordová, která v roce 2012 s manželem vyhrála v loterii 148 milionů liber (zhruba 4,4 miliardy korun). V rozhovoru přiznala, že pro svůj byznys získala pandemickou podporu v hodnotě téměř 40 tisíc liber (1,2 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Gillian Bayfordová s tehdejším manželem Adrianem v roce 2012.

Článek

Rozhovor s Bayfordovou pro britský bulvární deník The Sun opět rozezněl debatu, zda má být státní podpora kvůli pandemii koronaviru určena i pro nejbohatší. Gillian Bayfordová vlastní podniky v hodnotě zhruba 17 milionů liber (507 milionů korun) a její jmění je i přes rozvod s manželem ještě několikrát větší.

Přesto pro své podniky získala podporu v hodnotě okolo 40 tisíc liber (1,2 milionu korun) na platy zaměstnancům. „Vracet zpátky ji nebudu. Očividně je každý oprávněn ji obdržet a každý ji žádá,“ uvedla Bayfordová. „Když finančák přijde a řekne, že musím peníze vrátit, tak je vrátím,“ dodala.

Do Bayfordové se ale už opřel konzervativní poslanec Nigel Mills. „Měla by se stydět. Podpora byla vytvořena proto, aby zachraňovala pracovní místa. Ne aby zvyšovala příjmy multimilionářů,“ uvedl Mills. „Všichni budeme roky platit vyšší daně, abychom takovéto nároky zafinancovali. Pokud si to zaměstnavatelé mohou dovolit, měli by pomoc zaplatit zpět,“ dodal.

To však záleží čistě na svědomí těch, kteří o pomoc zažádali. Podle vládní agentury HMRC (HM Revenue and Customs), obdoby našeho finančního úřadu, je vrácení této pomoci dobrovolné.

Výherci miliardového jackpotu odletěli na dovolenou nízkorozpočtovými aerolinkami

Koktejl

Podobné rozhořčení vyvolala už loni v dubnu žádost filmového režiséra Guye Ritchieho, který od státu dostal 25 tisíc liber (746 tisíc korun) či později žádost dědičky impéria Bernieho Ecclestonea o 10 tisíc liber (zhruba 300 tisíc korun).

Bayfordová vyhrála v roce 2012 jackpot v loterii Euromiliony společně se svým manželem Adrianem. O 15 měsíců později se však rozvedli, podle Bayfordové to způsobil obrovský tlak, pod kterým se oba manželé kvůli výhře ocitli. Bayfordová vlastní řadu nemovitostí, které pronajímá, realitní kancelář či módní salón. V roce 2018 si vzala Briana Deanse, který si předtím odseděl několik měsíců ve vězení za podvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám