Hlavní obsah

Bohaté bílé ženy se u večeře za tisíce dolarů učí, že jsou rasistky

Novinky, tcs

Talíř kouřících špaget a místo nezávazné konverzace o ničem debaty o vlastních rasistických předsudcích. Tak vypadají večeře bohatých bělošek, kterých se opakovaně účastní Američanky Regina Jacksonová, která je afroamerického původu, a Saira Raoová s indickými kořeny. Za 2500 dolarů (zhruba 57 tisíc korun) jim při nich vysvětlí, jaké mají předsudky a proč.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kampaň, kterou Raoová s Jacksonovou nedávno rozjely, slaví úspěch. Za sebou už obě dámy mají podobných večeří asi 15 ve velkých městech USA. Každá je podobná té, která se odehrála v coloradském Denveru a o které informoval deník Guardian.

„Nedávno jsem jela autem a uviděla osobu černé pleti, hned jsem předpokládala, že nemá v plánu nic dobrého,“ vypravuje ženám Alison Gubserová. „Ihned potom jsem si ale řekla, tohle není správné. Je to člověk, který si jde po svém. Proč takhle přemýšlím?“ dodala. Ostatní ženy u stolu chápavě přikyvují.

Saira Raoová (vlevo) a Regina Jacksonová

Akce nazvaná Race to Dinner je vždy stejná. U jedné ze zájemkyň se sejde šest až osm dalších známých a Raoová s Jacksonovou. Dřív se takto bílé ženy ze střední a vyšší vrstvy scházely nad debatami o knihách, nyní mluví o předsudcích. „Kdybyste tohle uspořádali v konferenční místnosti, tak by odešly. Bohaté bílé ženy jsou ale vychovány v tom, že od večeře se neodchází,“ vysvětlila Raoová.

Večeře v rámci boje proti předsudkům je určena pouze pro ženy a ještě ne všechny. Přístup mají odepřen voličky Trumpa a všichni bílí muži. „Bílí muži nikdy nic nezmění. Kdyby mohli, už by to udělali,“ má jasno Regina Jacksonová.

Rasistický podtón může být ve zdánlivě nevinných větách, učí Raoová

Ženy u večeře nad vínem přemítají, jak a proč jsou vlastně rasistkami. Večeři předchází povinná četba knihy White Fragility od Robin DiAngelové, ve které autorka vysvětluje, proč je pro bělochy tak těžké mluvit o rasismu.

Morgan Richardsová se na večeři v Denveru svěřuje, že spousta jejích přátel ji chválila za to, že adoptovala dvě černé děti. Tomuto fenoménu se říká white saviour – bílý zachránce. Člověk bílé barvy pleti má tendence pomáhat lidem jiné barvy pleti jen kvůli sobě a aby si dokázal, že je vlastně nadřazený.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#antiracism #deconstructingbecky

Příspěvek sdílený Race2Dinner (@race2dinner), Led 21, 2020 v 7:18 PST

„Když jsem chtěla být matkou, nestarala jsem se o to, zda jsou děti černé,“ namítá Richardsová. „Takže přiznáváš, že adoptovat černé dítě znamená snížit svůj standard,“ rýpne si Raoová a žena po chvíli přemítání přiznává, že její vyjádření má rasistický podtón.

Indoameričanka Raoová je ve svých názorech neústupná a někdy se jí přezdívá „levicový Trump“. „Běloši - předtím, než mi řeknete, že váš indický manžel či manželka nebo přítel nesouhlasí s ničím, co říkám, najděte si na internetu, co znamená internalizovaná oprese, gaslighting či token,“ uvedla například v jednom svém příspěvku na Twitteru Raoová.

Smutní, rozzlobení a utlačovaní. Tak se cítí černoši pracující pro Facebook

Internet a PC

Internalizovanou opresí se nazývá stav, kdy členové utlačované skupiny používají metody utlačovatelů vůči vlastní skupině. Gaslighting je výraz pro formu psychické manipulace, kdy se pachatel snaží zasít pochybnosti v cílovém jednotlivci či skupině. Tokenem se pak nazývá osoba, kterou skupina přijme mezi sebe, aby dala najevo, jak moc je inkluzivní, i když ve skutečnosti není.

I když je to pro ně často bolestné, většina žen se shoduje, že večeře jim pomáhají odkrýt nikoliv jednoznačně rozpoznatelný rasismus, ale ten, který je skrytý a zakořeněný v americké populaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám