Hlavní obsah

Smutní, rozzlobení a utlačovaní. Tak se cítí černoši pracující pro Facebook

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menlo Park

Černoši pracující pro sociální síť Facebook vnímají ve firmě velký tlak, do práce chodí frustrovaní, demotivovaní a cítí se být utlačováni. Skupina afroamerických zaměstnanců společnosti to uvedla v otevřeném dopise, který adresovala vedení Facebooku. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Ilustrační foto

Článek

Stovky černošských zaměstnanců Facebooku se minulý týden sjely do kalifornského Menlo Parku, kde se konala tradiční akce zvaná Black@. Právě ta má za úkol utužovat vztahy napříč celou pracovní komunitou sociální sítě, byť už samotný název napovídá, že jde o event zaměřený na zaměstnance tmavé pleti.

Na této akci nechyběl ani zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg stejně jako provozní ředitelka sociální sítě Sheryl Sandbergová. Oba podle Daily Mailu rozdávali úsměvy na všechny strany a měli prakticky totožné projevy o tom, jak důležitá je inkluze všech zaměstnanců ve společnosti a pravidelná setkávání.

Google vyhodil zaměstnance kvůli kritice pozitivní diskriminace

Ekonomika

Faleš a strojené úsměvy

Skupina zaměstnanců Facebooku však v otevřeném dopise tvrdí, že to všechno je jen strojená faleš a že úsměvy jsou pouhou přetvářkou. „Můžeme zveřejňovat fotografie na Instagramu s celebritami, můžeme být součástí marketingových výmyslů, můžeme se obejmout a sdílet, jak jsme šťastní, že máme příležitost pracovat pro společnost, která má dopad na téměř tři miliardy lidí,“ stojí v otevřeném dopisu.

„Uvnitř jsme ale smutní, rozzlobení, utlačení, deprimovaní... A každý den se s námi více či méně zachází, jako bychom sem nepatřili,“ uvedla svorně skupina černošských zaměstnanců. Ti chtěli z obav, že budou nějak popotahováni, raději zůstat v anonymitě. Jejich příběh však na stránkách Medium.com ocenilo souhlasným potleskem již více než 800 lidí – jde o obdobu tlačítka „to se mi líbí“ na Facebooku.

Při snídani po mně dva bílí zaměstnanci chtěli, abych po nich uklidil jejich nepořádek.
anonymní černošský zaměstnanec Facebooku

Zaměstnanci jsou frustrovaní především proto, že uplynul již téměř rok od otevřené zpovědi Marka Luckieho, který popsal, jak fungují „agresivní vzorce chování vůči černošským zaměstnancům Facebooku v praxi“. Od té doby se údajně nic uvnitř společnosti nezměnilo, naopak situace se prý ještě zhoršila.

Ukliď po nás, řekli černošskému manažerovi

Otevřený dopis obsahuje i příklady, kdy je údajně k černošským zaměstnancům přistupováno špatně. „Při snídani po mně dva bílí zaměstnanci chtěli, abych po nich uklidil jejich nepořádek. Přitom pracuji jako programový manažer,“ stojí v jedné ze zpovědí.

„Můj manažer přímo požádal minimálně dva další kolegy, aby poskytli negativní zpětnou vazbu při kontrole mého výkonu. Údajně kvůli barvě mé pleti. Kolegové to naštěstí odmítli a celou věc předali personálnímu oddělení,“ postěžoval si další zaměstnanec.

„Na pravidelné schůzce jsem vyjádřil svůj názor na probírané téma, jsem na něj odborníkem. Po schůzce mi nadřízený řekl, že o názor někoho, jako jsem já, rozhodně nestojí,“ doplnil další. Podobných výtek jsou přitom v otevřeném dopise desítky.

Wikipedia půjde proti Facebooku s vlastní sociální sítí

Internet a PC

Snažíme se zlepšit, tvrdí Facebook

Podle skupiny černošských zaměstnanců Facebook vytváří nepřátelskou kulturu. I když se prý najdou odvážní zaměstnanci, kteří se rasismu postaví, firma by podle nich měla zavést nulovou toleranci pro podobné chování napříč celým podnikem.

„Rasismus, diskriminace či agrese nevycházejí najevo při velkých okamžicích. Jsou to naopak malé situace, které ale časem bobtnají a ovlivňují kulturu celé společnosti. Od nás se očekává pouze to, abychom plnili kvóty – nikdo nás neuznává, nikdo nás nepřijal,“ končí svůj otevřený dopis afroameričtí zaměstnanci.

Facebook údajně všechna obvinění prošetří. „Nikdo by se na Facebooku ani nikde jinde neměl chovat takovým způsobem. Je to proti všemu, v co věříme. Nasloucháme svým zaměstnancům a tvrdě pracujeme na tom, abychom se zlepšili,“ reagovala na dopis pro server Cnet mluvčí Facebooku Bertie Thompsonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám