Hlavní obsah

Big John prodán. Za obřího triceratopse zaplatil sběratel stovky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký soukromý sběratel se stal hrdým vlastníkem největší dochované fosilie triceratopse zvaného Big John (Velký John). V pařížské aukci za něj ve čtvrtek zaplatil 6,6 milionu eur (zhruba 169 milionů korun). Odborníci přitom cenu kostry odhadovali na 1,5 milionu eur (38,5 milionu korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži se vydražila nejvetší kostra triceratopse na světěVideo: Reuters

 
Článek

Kostra triceratopse byla nalezena v roce 2014 v Jižní Dakotě. Předpokládá se, že Big John obýval kontinent zvaný Laramidie (západ dnešní Severní Ameriky od Aljašky až po Mexiko) před zhruba 66 miliony let.

Dinosauří pozůstatky pak byly restaurovány v Itálii, kde poprvé mohli paleontologové spatřit Big Johnovou velikost. Typická třírohá lebka (triceratops znamená třírohá tvář) je dlouhá téměř tři metry a široká dva metry. Je výjimečně zachovalá, kompletní ze 60 procent, což je vzácnost.

Praskliny v zadní části podle expertů naznačují, že Big John se patrně stal obětí jiného triceratopse, který zaútočil zezadu.

Triceratops - třírohý tank pozdní křídy
Triceratops obýval kontinent Laramidie v období pozdní křídy, tedy v dobách před 100 až 66 miliony let. Průměrná délka tohoto čtyřnohého robustního býložravce byla kolem devíti metrů, výška v nejvyšším bodě zad pak činila až tři metry. Vážil kolem 13 tun. Silné nadočnicové oblouky a rohy poskytovaly efektivní obranu. Jeho častým soupeřem byl predátor Tyrannosaurus rex. Triceratops patří k posledním druhům dinosaurů vůbec, jeden z fragmentů rohu patřil exempláři, který žil řádově jen tisícovky let před masovým vymíráním na konci křídy. Známy jsou dva druhy Triceratops horridus a Triceratops prorsus.

Podle aukčního domu Drouot není jasné, kdo je oním soukromým kupcem a kam kostra nakonec poputuje. Je možné, že bude darována či zapůjčena do některého z muzeí. To by vědci rozhodně přivítali. V poslední době je čím dál tím častěji kritizován prodej pravěkých fosilií do rukou soukromníků.

Když byl v září loňského roku vydražen v New Yorku Tyrannosaurus Rex jménem Stan za rekordních 31,8 milionu dolarů (701 milionů korun), Společnost pro paleontologii obratlovců protestovala.

Kostra postrachu druhohor se vydražila za tři čtvrtě miliardy

Koktejl

„Fosilní druhy prodané do rukou soukromníků jsou potenciálně pro vědu ztracené. I když jsou pro vědce zpřístupněny, informace nashromážděné ze soukromě vlastněných fosílií a budoucí přístup k fosilím nemohou být garantovány. Tudíž ověření vědeckých výroků (tedy základ vědeckého postupu) nemůže být vykonáno,“ zaznělo v prohlášení.

Další velká částka od kupce, která překonala odhady expertů, ovšem spíš naopak přiměje aukční domy, aby prodávali fosilií čím dál tím více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám