Hlavní obsah

Američan byl blízko jisté smrti, hleděl jí přímo do tváře

Novinky, Martin Vlk

Pět minut hrůzy si ve čtvrtek zažil Američan Jared Smith. Takovou dobu jej totiž během túry v kaňonu Big Cottonwood v americkém Utahu pronásledovala puma. Část setkání s neodbytnou kočkovitou šelmou se mu podařilo zachytit na video.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jdu pryč, nebudu tě otravovat, zděšeně opakoval Američan ustupující před pumouVideo: KameraOne

 
Článek

Incident se odehrál na treku s názvem Broads Fork Trail necelé dva kilometry od Smithova auta.

„Běžel jsem po stezce a byl jsem necelé dva kilometry od parkoviště, když jsem něco zaslechl na okraji stezky. Když jsem se tam podíval, zjistil jsem, že je asi pět metrů ode mě puma. Dost mě vylekala,“ popsal setkání s šelmou televizní stanici Fox 13 News.

Američan se podíval smrti do tváře, výraz měla vskutku děsivý

Koktejl

Na pořízeném videozáznamu je vidět, že Smith po celou dobu udržuje s pumou oční kontakt a neotáčí se k ní zády. Zároveň se ji neustále snaží uklidňovat slovy: „Jdu pryč, slibuji, že tě nebudu otravovat.”

Podle odborníků na divokou zvěř se zachoval zcela správně a dodržel všechna bezpečnostní doporučení.

„V zásadě dodržel všechna doporučení, která lidem dáváme. Snažit se vypadat co největší, být hlasitý, udržet oční kontakt a pomalu ustupovat,“ vysvětlila Faith Heaton Jolleyová z organizace Utah Division of Wildlife Resources.

I přes zachování klidu a dodržování bezpečnostních zásad byla ale šelma velmi neodbytná a dlouhé minuty Smithe pronásledovala. Čas od času na něj dokonce cenila zuby, syčela a přibližovala se k němu na velmi malou vzdálenost.

Šest procent Američanů věří, že by obstáli v pěstním souboji proti grizzlymu

Koktejl

Po dlouhých pěti minutách se však Smithovi podařilo dostat se na parkoviště a ukrýt se před zvířetem ve svém autě.

Ačkoliv tento zážitek Američana pořádně vystrašil, skoncovat s vycházkami do přírody nehodlá. „Dám si pár dní pauzu, abych to celé zpracoval, ale rozhodně se do přírody zase brzy vrátím,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám