Hlavní obsah

Šest procent Američanů věří, že by obstáli v pěstním souboji proti grizzlymu

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest procent Američanů si věří, že by uspěli v pěstním souboji proti medvědu grizzly, ukázala studie společnosti YouGov, jež se zabývá průzkumem trhu a analýzou dat. Naopak téměř třetina dotázaných by si na sebe nevsadila v souboji proti kryse.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Průzkum, kterého se zúčastnilo celkem 1224 lidí, ukazuje, jak si Američané věří v potenciálním souboji holýma rukama proti jednotlivým druhům zvířat. A zjištění jsou skutečně zajímavá.

Slovák přežil útok medvědice, která chránila mláďata

Evropa

Dle výsledků si nejvíce dotázaných, konkrétně 72 procent, věří na krysu. O něco méně, 69 procent, na kočku domácí, 49 procent lidí by si trouflo na středně velkého psa, na psa většího vzrůstu už ale pouze 23 procent. Téměř třetina dotázaných by si věřila v souboji proti orlovi.

Nejméně dotázaných by si na sebe vsadilo proti medvědu grizzly, konkrétně šest procent dotázaných. I tak se jedná o vysoké číslo, vezmeme-li v potaz skutečnost, že samec grizzlyho může dosahovat váhy okolo 300 kilogramů.

O něco více, osm procent Američanů, se domnívá, že by v souboji holýma rukama obstálo proti lvu, slonovi či gorile.

Žena se při setkání s medvědem v přírodě zachovala předpisově. Tedy skoro

Koktejl

Neozbrojený člověk hned za husou

Společnost YouGov zkoumala i to, jak lidé vidí procentuální úspěšnost v potenciálních soubojích mezi jednotlivými zvířaty (včetně lidí). Podle dotázaných by nejčastěji obstál slon s nosorožcem (74 procent vítězství). Na druhém místě se 73 procenty skončil medvěd grizzly.

Na opačné straně žebříčku se nachází husa se 14procentní úspěšností, za ní následuje neozbrojený člověk se 17 procenty a pštros s 28 procenty. Medojedovi respondenti přisoudili 37procentní úspěšnost.

Boj až jako poslední možnost

Ačkoliv bojovat s grizzlym holýma rukama určitě nezní jako dobrý nápad, řada cedulí u turistických stezek, poblíž kterých se medvěd grizzly vyskytuje, boj s ním při napadení doporučuje. Nutno však říct, že se vždy jedná až o tu poslední možnost.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Souboj je při napadení grizzlym až poslední možností.

Podle americké Správy národních parků by se měl člověk v prvé řadě snažit útoku grizzlyho vyvarovat. V nejlepším případě by měl zůstat klidný a rozhodně by neměl utíkat. V případě, že grizzly přece jenom zaútočí, měl by použít sprej na medvědy a eventuálně zaujmout polohu plodu, rukou si zakrýt krk a hrát mrtvého. Pokud nic z toho nepomůže, teprve poté přichází na řadu souboj.

„Pokud útok přetrvává, energicky bojujte. Použijte cokoliv, co máte po ruce, a snažte se tím medvěda zasáhnout do tváře,“ píše se v doporučení Správy národních parků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám