Hlavní obsah

Psychický stav Saddáma Husajna prý není dobrý

– BAGDÁD

Svržený irácký vůdce Saddám Husajn v zajetí téměř nemluví, na otázky odpovídá stroze a zmateně - jeho chování celkově vykazuje možné psychické poruchy. Informaci přinesla v pondělí americká televize CNN.

Foto: archiv hradu Kašperka

Pro štěstí z Kašperka - ilustrační PF

Článek

Husajn údajně působí dojmem zlomeného muže podrobujícího se apaticky svému osudu. Chybí u něj jakékoli agresivní rysy. Klidně se například podrobil zdravotní prohlídce, stejně klidně přijal i pobyt ve vězeňské cele.

Nesmyslné monology

Verbální komunikace s Husajnem je údajně velmi obtížná. Na některé otázky neodpovídá vůbec, na jiné zmateně. Několikrát prý americkým vojenským vyšetřovatelům však zdůraznil, že před válkou neměl zbraně hromadného ničení. Přiznal prý také, že se zbrojními inspektory OSN nehrál čistou hru. "Chtěl jsem si uchovat soukromí ve svých palácích," vysvětlil.

Američané udávají, že Husajn odpovídá bez nacionalistických a rétorických vložek, zdánlivě věcně, ale přitom dosti neurčitě, vyhýbavě a zmateně. Například na dotaz, zda chce podat skleničku s vodou odvětil: "Ano, podejte mi ji. Potřebuji močit a měl bych močit. Musím si dojít na toaletu a jak si mám dojít na toaletu, když jsou všichni mí lidé zotročeni?"

Rumsfeld: nebyl statečný

Americký civilní správce Iráku Paul Bremer navíc uvedl, že Husajn odmítá odpovídat na otázky týkající se záškodnických akcí jeho stoupenců. Nechce rovněž podat vysvětlení k dokumentům, které byly zajištěny po jeho zatčení v provizorním bunkru.

"Na muže, který zavraždil desítky tisíc lidí, mučil své nepřátelé, se chová překvapivě klidně," shrnul chování zadrženého ministr obrany USA Donald Rumsfeld v neděli v televizním pořadu CBS "60 Minutes."

Dodal, že na muže, jenž se bezpočtukrát fotografoval s pistolí, nebyl "statečný". "Ukrytý v zemi, s pistolí u sebe se nepokusil o vzdor," uvedl Rumsfeld. "Zdá se, že nebyl přehnaně chrabrý."

Saddám chtěl vyjednávat

Bývalý irácký diktátor Saddám Husajn při svém zatýkání Američany v noci na neděli chtěl vyjednávat. Informovala o tom v pondělí agentura AFP s odvoláním na amerického důstojníka, který se zúčastnil operace.

"Řekl: jsem Saddám Husajn, jsem irácký prezident a chci vyjednávat," sdělil major Brian Reed z první brigády čtvrté pěchotní divize. "Odpověď byla: prezident (George) Bush vás zdraví," dodal Reed.

Reklama

Související články

Saddám Husajn dopaden

Svržený irácký prezident Saddám Husajn byl v neděli dopaden v Iráku, v malém městě vzdáleném 50 kilometrů od rodného Tikrítu. Po poledni informaci potvrdil...

Politici uvítali Saddámovo zatčení

Britský premiér Tony Blair, francouzský prezident Jacques Chirac i německý kancléř Gerhard Schröder uvítali v neděli odpoledne zprávu o zatčení bývalého...

Husajna prý zradil někdo blízký

Informace o úkrytu Saddáma Husajna prý pocházela z blízkého okolí svrženého diktátora. Američanům ji prozradil člen Husajnovi blízké rodiny při výslechu...

Výběr článků

Načítám