Hlavní obsah

Saddám Husajn dopaden

IRÁK

Svržený irácký prezident Saddám Husajn byl v neděli dopaden v Iráku, v malém městě vzdáleném 50 kilometrů od rodného Tikrítu. Po poledni informaci potvrdil prozatimní šéf irácké rady Hakím s tím, že to prokazují testy DNA. Na tiskové konferenci to pak definitivně stvrdil americký správce Iráku Bremer. "Máme ho," začal své prohlášení.

Foto: archiv zpěvačky Melanie Scholtz

Melanie Scholtz

Článek

Velitel spojeneckých jednotek v Iráku generál Sanchez uvedl, že Husajn byl zadržen ve sklepě jednoho z domů. V podlaze byl vybudován 60 centimetrů hluboký příkop, do kterého se vešla ležící osoba. Právě v této skrýši byl nalezen.

Podle Sancheze byl Husajn po zadržení "výřečný a spolupracuje". Husajn se zdá být jako "velmi unavený člověk", řekl. "Myslím také, že to je člověk rezignovaný vůči svému osudu," dodal.

Nyní je Husajn zadržován na utajovaném místě a americké úřady se dosud nerozhodly, zda ho předají iráckému soudu. Zástupci irácké vládní rady chtějí, aby Husajn stanul před tribunálem pro válečné zločiny, který byl vytvořen minulý týden.

Husajn je zdravý

Po zatčení se Husajnovi podle Sancheze dostalo ošetření. "Je v pořádku a jeho zdravotní stav je dobrý," uvedl velitel. Když na tiskové konferenci ukázal krátký videozáznam, na němž jsou zadrženému vousatému muži kontrolována ústa, vyvolal tím potlesk a také bouřlivě hlasitou reakci iráckých novinářů.

Po poledni potvrdil zatčení Saddáma Husajna britský premiér Tony Blair a úřadující předseda irácké vládní rady šajch Abdal Azíz Hakím. Ten v Madridu uvedl, že testy DNA potvrdily, že v Tikrítu byl skutečně zadržen Husajn.

"Mám to potěšení oznámit jménem iráckého lidu, že Saddám Husajn byl zadržen," řekl při společné tiskové konferenci se španělskou ministryní zahraničí Anou Palaciovou. "Testy DNA již byly provedeny."

K testům armáda zřejmě využila vzroky z těl Husajnových synů Udaje a Kusaje. Ti byli zabiti v červenci při několikahodinové přestřelce s Američany v Mosulu.

Husajnovi prý plnovous nepomohl

Podle Hakíma měl Husajn v okamžiku zatčení plnovous, který si nechal narůst, aby změnil podobu. Spolu s ním byli zadrženi také další dva muži a zabaveny dva samopaly, pistole a 750 000 dolarů ve stodolarovkách.

Člen rady a šéf Iráckého národního Kongresu Ahmad Šalabí řekl v irácké televizi, že Husajn při operaci nekladl odpor a bude předán spravedlnosti, aby se zodpovídal ze svých činů.

Prohlášení rady uvádí, že Husajn byl zadržen při společné operaci amerických a kurdských jednotek. Oblast Husajnova rodného města Tikrítu kontroluje americká čtvrtá pěchotní divize.

:. Možné podoby Saddáma Husajna, jak je nedávno zveřejnila americká armáda

Operace byla podle CNN provedena na základě zpravodajských informací, že se Husajn zdržuje v lokalitě. Zpráva o údajném zadržení svrženého vůdce se objevila jen několik hodin poté, co atentátníci odpálili auto naplněné výbušninou před policejní stanicí v Chaldíji. Pokračující série brutálních útoků proti spolupracovníkům nového režimu si vyžádala 17 obětí a více než 30 zraněných. [celá zpráva]

Tikrít je domovským městem Husajnovy rodiny. Podle americké armády je jedním z center, odkud jsou útoky proti loajálním Iráčanům a spojeneckým vojákům organizovány.

Agentura AP cituje nejmenovaného vysokého amerického představitele ve Washingtonu, podle něhož byl Husajn zadržen v suterénu jednoho domu v Tikrítu. "Byl ve sklepě jedné vytipované budovy. Vypadal tak, že nebylo hned jasné, že to je Saddám Husajn," řekl představitel. Podle něj, ale některé tělesné znaky a další informace naznačily americkým vojákům, že zřejmě Husajna dopadli, řekl představitel.

Zpráva vyvolala mezi obyvateli řady iráckých měst veselí. Například do ulic severoiráckého Kirkúku vyrazily davy lidí, kteří zatčení diktátora oslavují.

Anketa

Jak mají USA naložit se Saddámem Husajnem?
Předat iráckému soudu
38,1 %
Uvěznit na Quantanámu
6 %
Postavit před mezinárodní osud
31,7 %
Popravit
24,2 %
Celkem hlasovalo 2904 čtenářů.

Saddám Husajn Tikrítí

  • narozen 28. dubna 1937 v Tikrítu v governorátu Bagdád v rodině drobného rolníka
  • vzdělání: středoškolské na školách Al-Karch (Bagdád) a Al-Kasr al-Ajní (Káhira, dokončil v roce 1961); studium práva na Káhirské univerzitě a na Univerzitě al-Mustansíríja v Bagdádu
  • politická kariéra: člen Rady revolučního vedení (1968- 1969); předseda RRV (1979 - 2003); prezident republiky (16. července 1979 - 9. dubna 2003); předseda vlády (1979 - 1991 a květen 1994 - duben 2003); jeho režim se zhroutil 9. dubna 2003 po dobytí Bagdádu americkými jednotkami
  • rodina: tři manželky - Sadžída (od 1963), pět dětí (synové Udaj a Kusaj - zabiti americkými vojáky 22. července 2003 v Mosulu na severu Iráku; dcery Ragda, Hala a Rana - kromě Haly žijí od července 2003 v Jordánsku); Samira (od 1986), údajně s ní má syna Alího (narozen 1982); Nidála (od 1990)

Zdroj Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Politici uvítali Saddámovo zatčení

Britský premiér Tony Blair, francouzský prezident Jacques Chirac i německý kancléř Gerhard Schröder uvítali v neděli odpoledne zprávu o zatčení bývalého...

Husajna prý zradil někdo blízký

Informace o úkrytu Saddáma Husajna prý pocházela z blízkého okolí svrženého diktátora. Američanům ji prozradil člen Husajnovi blízké rodiny při výslechu...

Výběr článků

Načítám