Hlavní obsah

Důstojníci nařídili nasadit proti vězněným Iráčanům psy

Novinky, ČTK, Washington Post
WASHINGTON

Používání psů k zastrašování iráckých vězňů v káznici Abú Ghrajb u Bagdádu nařídili vyšší důstojníci amerických zpravodajských služeb. S odvoláním na svědectví dozorců z tohoto iráckého vězení to v pátek zveřejnil americký deník The Washington Post. Získal informace z vyšetřování.

Foto: Jana Bečková

Zřícenina podhradního městečka Odranec vpravo vedle kolejí

Článek

Vyšetřování ukazuje, že činy lze rozdělit do dvou kategorií. Jednou je bití a sexuální zneužívání, kterého se většinou účastnili dozorci a vojenští policisté, druhou pak používání psů k zastrašování zajatců, které je jednoznačně spojeno s rozvědkou. K sexuálnímu zneužívání a bití docházelo týdny ne-li měsíce před použitím psů. Jejich cílem bylo zastrašit zajatce, aby začali mluvit.

Výpověď amerických vojáků

Seržanti Michael Smith a Santos Cardonas vypověděli pod přísahou, že loni v prosinci a letos v lednu byli několikrát vyzváni, aby přivedli své psy k výslechům a použili je k zastrašování zajatců.

Oba vyšetřovatelům řekli, že nejvyšší zpravodajský důstojník v Abú Ghrajb plukovník Thomas Pappas s tím souhlasil. Sdělil jim, že je dobré takto postupovat a že to bylo doporučení jistého dvouhvězdičkového generála schváleno na vyšších místech.

Podle vyjádření psovodů jim generál vzkázal, aby byli sadističtí, bezohlední, nestoudní a klidně vězně zneužívali. Z výslechů vyplynulo, že dva psovodi soutěžili, kterému se pomočí více zajatců strachy.

Porušení Ženevských konvencí

Použití psů k útokům na zajatce přitom v rozporu se Ženevskými konvencemi i nařízeními americké armády. Islám se navíc dívá na psa jako na nízké a nečisté zvíře.

Podle listu jsou tato prohlášení dosud nejjasnějším potvrzením toho, že k části případů mučení a ponižování vězňů v Iráku docházelo se souhlasem, nebo dokonce na doporučení vyšších vojenských šarží.

Po březnovém zveřejnění snímků, které prokázaly špatné zacházení s vězni, bylo obžalováno sedm amerických vojáků, ale žádný vyšší důstojník.

Odhalení mučení vyvolalo skandál, který poškodil v očích veřejnosti vládu prezidenta George W. Bushe. Ten opakovaně zdůraznil, že podobné chování příslušníků armády USA je nepřípustné, ale že se jedná jen o izolovanou skupinku osob, které budou potrestány.

Reklama

Související témata:

Související články

Padl první trest za týrání iráckých vězňů

Vojenský soud v Bagdádu ve středu potrestal rokem vězení týrání Iráčanů v Abú Ghrajb. Příslušník armády Spojených států Jeremy Sivits (24) se stal vůbec prvním...

Výběr článků

Načítám