Hlavní obsah

Tisk přinesl snímky dvou mrtvých z Abú Ghrajb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON

Fotografie dvou mrtvých mužů z věznice Abú Ghrajb získal list The New York Times (NYT). Jedna z nich zachycuje muže s velkou ranou na hlavě. Mezi desítkami médii nově shromážděných snímků nechybí ani záběry hrubého sexuálního zneužívání vězňů.

Foto: Jiří Smutný

Slalom mezi lahvemi s pingpongovým míčkem na lžíci není nic snadného

Článek

Na první z fotografií, kterou NYT zveřejnil, leží vedle mrtvého kartička s identifikačním číslem 153399. Pentagon podle listu žádné vysvětlení k jeho osobě nepodal.

V nedávné inspekční zprávě generála Antonia M. Taguby je však vězeň identifikován jako oběť vězeňské vzpoury 24. listopadu 2003. Během ní měli sice dozorci povoleno použít i smrtících prostředků, ale generál ve zprávě ostře kritizoval jejich postup při zvládání nepokoje. Na druhé fotografii je muž opět se zraněním hlavy v neuzavřeném vaku pro mrtvoly zasypaný ledem, ale bez čísla.

Vysvětlení podle NYT nabídl deník jednoho z obviněných amerických dozorců, seržanta Ivana Fredericka, který vězně označil zkratkou "O.G.A. prisoner.", což znamená "vězeň jiné vládní organizace", což mohla být i Ústřední zpravodajská služba (CIA). "Zmáčkli ho tak, že zemřel," zapsal si Frederick. "Dali ho do pytle, zabalili do ledu asi na 24 hodin ve sprše 1B. Druhý den přišli medici, položili ho na nosítka a odnesli. Tento O.G.A. vězeň nebyl nikdy registrován, a proto nikdy neměl číslo.

" Další záběry jako časovaná bomba Jako časovanou bombu hodnotí světová média další série fotografií amerických vojáků pořízených při týrání zadržených Iráčanů. Jejich proniknutí na veřejnost může eskalovat skandál, jelikož podle amerického tisku jde o mnohem krutější a obscénnější výjevy. Mají na nich údajně být i znásilňování i znesvěcování těla mrtvého. Pentagon nyní zvažuje předložit záběry k nahlédnutí Kongresu, ovšem s rizikem, že se dostanou do médií. Těmto obavám chce čelit tím, že má jít o uzavřené předvedení jen pro skupinu senátorů.

Bush se podle serveru Drudge Report tentokrát nemíní nechat zaskočit a nařídil ministru obrany Donaldu Rumsfeldovi, že chce vidět všechny fotografie a videozáznamy. První snímky totiž, jak tvrdí, viděl 28. dubna teprve ve vysílání televize CBS. Časopis The Time přinesl svědectví bývalého vězně z irácké věznice Abú Ghrajb.

Haider Abadí tvrdí, že je mužem, který na nedávno zveřejněném snímku stojí nahý s kuklou na hlavě a s dráty na genitáliích, na které ukazuje vojákyně Lynndie Englandová, která již byla obžalována americkou vojenskou justicí. Abadí dále například uvedl, že je také vyfotografován, jak si jiný muž musel dát jeho přirození do úst. "Cítil jsem, jak mi nějaká ústa sevřela penis. Teprve když mi sundali kuklu, jsem viděl, že se jedná o mého přítele," citoval časopis Iráčana.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané viděli své vojáky týrat Iráčany

Americkou armádou v Iráku zmítá skandál. Její příslušníci mučili vězně v bagdádské věznici Abú Ghraíb. Fotografie mučení odvysílala v noci ze středy na čtvrtek...

Výběr článků

Načítám