Hlavní obsah

V USA přibývají obvinění z týrání Iráčanů, Británie vše popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON/LONDÝN

Další dva američtí vojenští policisté se budou zpovídat z mučení iráckých zajatců. Jamal David a Ivan Frederick sloužili v obávané věznici Abú Ghrajb u Bagdádu. Datum procesu není stanoveno. Informaci zveřejnila ve středu armáda Spojených států. Naopak britský premiér Tony Blair své muže dnes podpořil s tím, že kontroverzní snímky jsou falešné.

Článek

Američané jsou obviněni z týrání svěřených osob a fyzického násilí na vězních. Ze stejných přečinů se nyní zpovídá ještě dalších sedm vojáků USA.

První proces kvůli týrání Iráčanů proběhne v Bagdádu 19. května a bude veřejný. Před vojenským tribunálem stane Jeremy Sivits sloužící v minulosti rovněž v Abú Ghrajb. [celý článek]

Mezi obviněnými ale začínají zaznívat hlasy, že vězně týrali z pokynů svých nadřízených. Naposledy tento vzkaz do Pentagonu zaslala Lynndie Englandová. Ta při rozhovoru s televizní stanicí KCNC-TV na základně Fort Bragg u Fayetteville v americkém státě Severní Karolína uvedla, že s Iráčany jen pózovala, a to podle přesných pokynů.

Snímky Englandové a nahého iráckého zajatce, kterého táhne na psím vodítku, obletěly svět a vyvolaly odmítavou reakci.

Blair: fotografie jsou falešné

Vyšetřování stejné kauzy v britské armádě se posunulo zcela jiným směrem než v USA. Britský premiér Tony Blair dnes v Dolní sněmovně prohlásil, že snímky, na nichž jsou zachyceni britští vojáci při mučení Iráčanů, jsou "téměř jistě" podvržené.

Doplnil, že "neexistuje žádný důkaz o systematickém týrání" vězňů. Dodal, že "jediný důkaz představovaly fotografie, které jsou však téměř jistě falešné".

Britská vláda se v uplynulých dnech Iráčanům a arabskému světu za kontroverzní obrázky opakovaně omluvila. Učinil tak nejen ministr obrany Hoon, ale také samotný Blair. [celá zpráva]

Snímky zveřejnil předminulý týden britský list Daily Mirror. Jsou na nich zachyceni příslušníci Královského lancastershirského pluku, jak bijí iráckého zajatce a močí na něho. [celá zpráva]

Premiér přesto poslance informoval, že vojenská policie zahájila vyšetřování 33 případů, které má případné týrání Iráčanů Brity odhalit.

Reklama

Související články

Irácké vězně měli týrat i britští vojáci

Britská veřejnost je zděšena. V sobotu se totiž dozvěděla, že její vojáci se zřejmě také dopouštěli násilí na iráckých vězních. Britské vojenské úřady...

Výběr článků

Načítám