Hlavní obsah

Padl první trest za týrání iráckých vězňů

– BAGDÁD

Vojenský soud v Bagdádu ve středu potrestal rokem vězení týrání Iráčanů v Abú Ghrajb. Příslušník armády Spojených států Jeremy Sivits (24) se stal vůbec prvním odsouzeným v kauze fotografií mučení. Soud je shledal vinným ze špatného zacházení se svěřenými osobami, týrání vězňů a spiknutí. Sivits navíc bude degradován a propuštěn z armády.

Foto: Roman Mašín

Lanovka jezdí každých 15 nebo 10 minut a je to opravdu fofr. V několika minutách jste na vrcholu.

Článek

Podle očekávání se dnes Američan ve všech bodech obžaloby u soudu přiznal. Vzorně spolupracoval už při výslechu. Vyměřený trest tak je s největší pravděpodobností nižší, než dostanou další obvinění.

Soudce ale nesplnil Sivitsovu prosbu, aby mu bylo dovoleno zůstat v armádě, což prý bylo jeho celoživotním cílem. Jako příslušník mírových sil už sloužil v Bosně.

"Rád bych se omluvil Iráčanům a vězňům. Měl jsem je chránit a nikoli fotografovat. Velmi jsem se z toho poučil. Lidi nelze zneužívat tak, jak to dělali oni," řekl Sivits na adresu Iráčanů a svých kolegů a rozplakal se.

"Chtěl jsem pomáhat iráckému lidu. Člověk se musí postavit za to, co považuje za správné. Je mi opravdu líto, co jsem udělal," dodal. 

Sivits ve věznici pořídil snímky, na nichž nazí Iráčané s kuklami na hlavách tvoří pyramidu z lidských těl, za nimiž se smějí američtí vojáci. Právě tyto záběry před časem otřásly světem. [celá zpráva]

Veřejné přelíčení

Proces probíhá veřejně. Američané tak údajně chtějí podle BBC ukázat, že hříšníky nechtějí krýt. Účast médií v síni je omezená. Povolení natáčet ale dostaly překvapivě také televize al-Džazíra a al-Arabíja.

Ještě před zahájením stání se v soudní síni objevili další tři američtí záložníci, kteří jsou z týrání v Abú Ghrajbu rovněž obviněni. Javal Davis, Ivan Fredericks a Charles Graner odmítli, aby žaloba proti nim byla přečtena, a využili práva na přípravu obhajoby.

Přelíčení provázejí vojenské manévry. Soudní síň se nachází v tzv. Zelené zóně, jež byla z bezpečnostních důvodů téměř uzavřena. Američané zakázali používat v lokalitě i mobilní telefony.

Vstup do ní je navíc podmíněn přísnými osobními prohlídkami. Zatímco  veřejnost má poté volný průchod, armáda USA vyloučila ze sledování soudu většinu sdělovacích prostředků.

Další proces v červnu

Soudce James Pohl stanovil datum soudního slyšení pro další  obviněné na 21. června. Na rozdíl od Sivitse ostatní tvrdí, že ke zneužívání dostali rozkazy od velitelů.

Z účasti na týrání jsou podezřelé také Lynndie Englandová, Sabrina Harmanová a Megan Ambuhlová. Žaloby proti nim nebyly ještě oznámeny.

Englandová je údajně těhotná s Granerem. Harmanová se hájí tím, že dostala za úkol udělat vězňům před výslechem ze "života peklo".

V souvislosti s děním v Abú Ghrajb je zatím vyšetřováno sedm osob.

Anketa

Přijde vám roční vězení za týrání Iráčanů dostatečné?
ANO
29 %
NE
48,5 %
Nedokážu věc posoudit
22,5 %
Celkem hlasovalo 693 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám