Hlavní obsah

Výhrůžky se naplnily. Rusové zablokovali už i Instagram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Facebook, Twitter, YouTube a od pondělí už i Instagram. Seznam sociálních sítí, které jsou v Rusku zcela zakázány, se neustále rozšiřuje. O zablokování rozhodl ruský cenzurní úřad Roskomnadzor, který tamním uživatelům doporučil používat ruské alternativy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Roskomnadzor informoval o svém rozhodnutí, že v zemi Instagram zablokuje, již během víkendu. Chtěl dát totiž tamním uživatelům čas, aby si své fotografie a videa mohli převést na jiné sítě. Úřad jim dokonce doporučil alternativy – ruské platformy VKontaktě a Odnoklassniki.

Podle původního plánu mělo k zablokování dojít až o půlnoci z neděle na pondělí, ruští uživatelé nicméně začali hlásit nedostupnost webové služby i mobilních aplikací již okolo nedělní 22. hodiny středoevropského času. Dřívější zablokování potvrdila také nevládní organizace NetBlock, která sleduje provoz na internetu.

Facebook povolí výzvy k zabití Putina a Lukašenka

Zahraniční

Podpora nenávistných projevů

Cenzurní úřad své rozhodnutí o zablokování vysvětlil tím, že společnost Meta „podporuje nenávistné projevy proti Rusům v kyberprostoru“. Narážel tak na fakt, že vedení společnosti Meta se rozhodlo nepostihovat nenávistné komentáře vůči ruským vojákům, na sociálních sítích této společnosti nevadí ani výzvy k zabití ruského prezidenta Vladimira Putina.

Již na začátku března zakázalo Rusko také Facebook, Twitter, YouTube či například ubytovací službu Booking.com. Svůj krok úřad tehdy vysvětlil nespokojeností s tím, jaké informace se o invazi objevují na sociálních sítích a v dalších médiích a „diskriminací ruských médií“, připomněla agentura Izvestija.

Zařaďte firmu Meta k extremistickým organizacím, žádá ruská prokuratura soud

Internet a PC

Instagram je nicméně v největší zemi na světě daleko populárnější než Facebook. I kvůli tomu vyjadřovali někteří uživatelé s rozhodnutím nespokojenost již před vypnutím této sociální sítě.

Roskomnadzor se nechvalně proslavil striktním potíráním jiných než oficiálních zpráv Kremlu. Za zprávy, které budou ruskou agresi na Ukrajině nazývat jinak než „speciální vojenskou operací“, hrozí v Rusku až 15 let vězení. O tom, co je považováno za „lživé zprávy a dezinformace v Rusku“, rozhoduje právě Roskomnadzor.

Rusko o půlnoci zablokuje Instagram. Jednu influencerku to rozplakalo

Internet a PC

Utajované dokumenty cenzurního úřadu

V minulém týdnu se hackerům z hnutí Anonymous podařilo proniknout do počítačových systémů ruského cenzurního úřadu Roskomnadzor, kde získali přístup ke stovkám tisíců utajovaných dokumentů.

Utajované soubory cenzurního úřadu si tak může stáhnout nyní kdokoliv. Konkrétně jde o balík o velikosti 820 GB, který obsahuje přesně 363 994 souborů ve 43 593 adresářích. Podle razítek na některých dokumentech jde přitom o velmi „čerstvý“ úlovek. Některé soubory totiž pochází z 5. března letošního roku.

Zveřejněná databáze by nyní mohla přinést důležitá svědectví o tom, jak cenzurní úřad v praxi zastrašuje jednotlivá média a jak je ovlivňuje. Pochopitelně také to, jací vydavatelé mu jdou na ruku a jak upravují své zprávy ve prospěch ruské propagandy.

Projít takové množství dat nicméně bude trvat minimálně několik dní, ne-li týdnů.

Anonymous hacknuli ruský úřad Roskomnadzor. Zveřejnili 360 tisíc utajovaných dokumentů

Bezpečnost

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku,...

Výběr článků

Načítám