Hlavní obsah

Zařaďte firmu Meta k extremistickým organizacím, žádá ruská prokuratura soud

Moskva

Ruská prokuratura požádala soud, aby americkou internetovou společnost Meta Platforms, která provozuje sociální sítě Facebook či Instagram, označil za extremistickou organizaci. Regulační orgány zároveň vyzvala, aby v Rusku zablokovali přístup k síti Instagram. Učinila tak po zprávě agentury Reuters, podle které Meta umožní uživatelům v některých zemích vyzývat k násilí proti ruským vojákům v souvislosti s invazí na Ukrajinu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo sociální sítě Facebook a společnosti Meta

Článek

Ruský vyšetřovací výbor podle agentury AFP oznámil, že zahájil vyšetřování „kvůli nezákonným výzvám k vraždám ruských občanů ze strany zaměstnanců americké společnosti Meta".

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor už minulý týden zablokoval přístup k síti Facebook. Opatření zdůvodnil tím, že tato síť diskriminuje ruská média. Meta provozuje také populární komunikační aplikaci WhatsApp.

Facebook povolí výzvy k zabití Putina a Lukašenka

Zahraniční

„Měli by přemýšlet o tom, jak tyto platformy využívají. Podněcují nenávist, a dokonce vyzývají k vraždám ruských občanů,” řekl v pátek předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin.

Agentura Reuters ve čtvrtek s odvoláním na interní dokumenty podniku uvedla, že Meta umožní v některých zemích zveřejňovat výzvy k zabití ruského prezidenta Vladimira Putina či k páchání násilí proti ruským vojákům. Mluvčí společnosti Meta podle Reuters potvrdil, že firma dočasně uvolnila pravidla pro vyjadřování politických postojů.

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Internet a PC

„V důsledku ruské invaze na Ukrajinu jsme dočasně umožnili vyjadřování politických postojů, které by obvykle porušovaly naše pravidla například o nenávistném vyjadřování,” uvedl mluvčí Mety. Jde podle něj například o výroky jako „smrt ruským okupantům”. Zakázány dál zůstanou výzvy k násilí proti ruským civilistům.

„Té zprávě agentury Reuters nemůžeme ani uvěřit. Je zkrátka příliš těžké jí uvěřit,” prohlásil v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Doufáme, že to není pravda, protože pokud ano, pak to bude znamenat, že budeme muset učinit nejrozhodnější opatření k ukončení aktivit této firmy,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám