Hlavní obsah

Přezkoumejte používání WhatsAppu mezi členy vlády, doporučuje britský úřad

Londýn

Británie by měla přezkoumat používání aplikace WhatsApp, soukromých e-mailů a dalších aplikací pro komunikaci mezi ministry, náměstky a dalšími vládními úředníky. Podle agentury Reuters to doporučil britský úřad na ochranu osobních údajů (ICO) poté, co z jeho vyšetřování vyplynulo, že členové vlády na těchto platformách neměli dostatečně zabezpečené údaje, když je používali ke komunikaci během pandemie covidu-19.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo WhatsAppu. Ilustrační foto

Článek

Podle úřadu by měl přezkum aplikace WhatsApp prověřit „systémová rizika” spojená s užíváním soukromých komunikačních platforem a zajistit zlepšení.

„Chápu přínos okamžité komunikace, kterou může zprostředkovat něco jako WhatsApp, zejména během pandemie, kdy byli úředníci nuceni činit rychlá rozhodnutí a pracovat na splnění různých požadavků,” řekl šéf ICO John Edwards. „Nicméně cena za používání těchto metod, ačkoli není v rozporu se zákonem, nesmí vést k nedostatku transparentnosti a nedostatečnému zabezpečení údajů,” dodal.

Doporučení vychází z ročního vyšetřování používání těchto aplikací k zasílání zpráv, což činili ministři, náměstci či další úředníci během pandemie covidu-19. Z prověrky vyplynulo, že aplikace mají „nedostatek kontrolních mechanismů” a hrozí na nich ztráta důležitých informací.

Mají data prezidenta i premiéra. Albánská prokuratura vyšetřuje únik údajů 700 000 lidí

Bezpečnost

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám