Hlavní obsah

Nemáte kompatibilní počítač? Windows 11 už ani nevyzkoušíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft se rozhodla zpřísnit pravidla pro testování svého nového operačního systému Windows 11. Zatímco doposud jej mohli na své počítače nainstalovat i lidé s nekompatibilním hardwarem, nově to podle serveru The Verge už možné nebude.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Microsoft je již od června pod palbou kritiky kvůli hardwarovým nárokům chystaného operačního systému Windows 11, ten by totiž podle nastavených pravidel neměl fungovat na starších počítačích.

Problém u starších strojů představuje především absence Trusted Platform Module (TPM). Jde o bezpečnostní modul, který měly v minulosti především notebooky a počítače určené do firemního prostředí, v klasických domácích sestavách se příliš nevyskytoval.

Windows 11 poběží na více počítačích, Microsoft přehodnotí hardwarové nároky

Software
Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

I když Microsoft doposud dovoloval testovat Windows 11 na strojích, které odpovídající TPM modul neměly, nově to podle serveru The Verge již možné není. A to ani s dostatečně výkonnými sestavami, se kterými by jinak jedenáctky bez problémů fungovaly. Nyní se jejich majitelům zobrazí pouze hláška, že „sestava nesplňuje hardwarové nároky Windows 11“.

Pikantní je situace u lidí, kteří mají testovací verzi Windows 11 již nainstalovanou na nepodporovaném stroji. Microsoft totiž operační systém nijak nezablokuje, ale zcela jej odřízne od všech nadcházejících aktualizací prostřednictvím služby Windows Update.

Kompletní přehled technických parametrů chystaného operačního systému, které představil Microsoft v červnu, naleznete v tabulce níže. Podle serveru CNBC by se ale hardwarové nároky měly ještě změnit.

Minimální požadavky na systém Windows 11
Procesor1gigahertzový (Ghz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou nebo zařízení System on a Chip (SoC)
Paměť4 GB RAM
Úložiště64 GB nebo větší úložné zařízení
Firmware systémuRozhraní UEFI, možnost zabezpečeného spouštění
TPMSpecifikace Trusted Platform Module (TPM) verze 2.0
Grafická kartaKompatibilní grafické karty DirectX 12 / WDDM 2.x
Obrazovka> 9" s rozlišením HD (720p)
Internetové připojeníÚčet Microsoft a připojení k internetu jsou vyžadovány pro nastavení pro Windows 11 Home

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Windows 11 budou zadarmo. Ale ne pro každého

Už letos na podzim bude vydána nová verze operačního systému od Microsoftu. Windows 11 budou moci stejně jako v případě předchozích desítek získat lidé úplně...

Výběr článků

Načítám