Hlavní obsah

Windows 11 změní pravidla. Místo dvou velkých aktualizací bude jen jedna

Novinky, rim

Jinou frekvenci aktualizací, než na jakou jsme byli zvyklí u desítek, chystá pro svůj nový operační systém Windows 11 společnost Microsoft. Velké updaty by nově měly vycházet pouze jednou ročně. Vyplývá to z nového dokumentu, který na svých stránkách zveřejnil americký softwarový gigant.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

U Windows 10 jsme si vcelku rychle navykli, že nás Microsoft zásobuje dvěma velkými aktualizačními balíky každý rok. Ty vycházely vždy na jaře a na podzim a přinášely zpravidla celou řadu nových vychytávek a vylepšení.

I díky tomu se operační systém Windows 10 a programy v něm předinstalované, které pocházejí přímo z dílny americké softwarové společnosti, změnily za posledních pár let velmi dramaticky.

S takto vysokou frekvencí velkých updatů však Microsoft v případě Windows 11 nepočítá. Obří aktualizace přinášející nové funkce a vylepšení budou vycházet pouze jedou ročně. Samozřejmě každý měsíc budou vycházet pravidelné bezpečnostní updaty, v jejichž rámci se můžeme dočkat také drobných vylepšení.

To nic ale nemění na tom, že velká aktualizace bude jen jedna. Té vůbec první bychom se měli dočkat patrně již v příštím roce, letos na podzim totiž bude operační systém Windows 11 teprve vydán.

Windows 11 budou zadarmo. Ale ne pro každého

Software

Start je uprostřed

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě půjde o živá okna, ve kterých se budou zobrazovat důležité informace, o něž uživatel bude stát. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna bude moci uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Zástupci podniku zdůraznili, že celý systém byl navržen tak, aby práce byla svižnější a příjemnější. Kromě upravené nabídky Start je to vidět například i na aktualizacích, které by měly být zhruba o polovinu menší než v případě Windows 10. Všechna vylepšení by se tak k uživatelům postupně měla dostat rychleji.

Přesné hardwarové parametry však zatím americký počítačový gigant nezveřejnil. Lze nicméně předpokládat, že jedenáctky poběží na totožné konfiguraci jako aktuálně nabízené desítky.

Windows 11 se odhalily. Prošly dramatickou změnou

Software

Důraz na hráče

Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče. Microsoft slibuje, že v jedenáctkách se budou jednotlivé tituly načítat daleko rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabídne operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

Do nového systému půjdou navíc nainstalovat aplikace, které byly původně určeny pro mobilní platformu Android.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Reklama

Související témata:

Související články

Kyberzločinci si vzali na mušku Windows 11

Finální verze operačního systému Windows 11 má vyjít až na podzim, přesto se na něj kyberzločinci zaměřili již nyní. Využívají toho, že techničtí nadšenci mají...

Výběr článků

Načítám