Hlavní obsah

Windows 11 nebudeme nikomu nutit, slibuje Microsoft

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po příchodu Windows 10 Microsoft doslova na uživatele tlačil, aby začali desítky používat místo starší verze operačního systému. V případě chystaných jedenáctek to ale prý nehrozí. Microsoft Windows 11 nikomu nutit nebude, uvedl server Softpedia.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Článek

Operační systém Windows 10 nabízel Microsoft jako upgrade úplně zadarmo, stačilo vlastnit některou s podporovaných verzí Windows. V případě jedenáctek to má být podobné – také je bude možné na kompatibilní sestavě získat zadarmo.

Někteří uživatelé, kteří na Windows 10 z nějakého důvodu přejít nechtěli, si ale možná ještě vzpomenou, jak složité to bylo. I po opakovaných zamítnutích totiž starší verze operačního systému uživatele vyzývaly, aby přešli na desítky. Americký softwarový gigant v průběhu času přicházel hned s několika způsoby, jak Windows 10 k lidem dostat – někteří si v minulosti stěžovali dokonce i na automatické zahájení stahování, i když na nic neklikali.

V případě Windows 11 má být prý vše jinak. Microsoft údajně k přechodu nebude uživatele nijak vybízet ani přesvědčovat. V praxi by to podle serveru Softpedia mělo znamenat, že případní zájemci budou muset o instalaci jedenáctek projevit zájem sami.

Windows 11 budou zadarmo. Ale ne pro každého

Software

Start je uprostřed

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě půjde o živá okna, ve kterých se budou zobrazovat důležité informace, o něž uživatel bude stát. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna bude moci uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Zástupci podniku zdůraznili, že celý systém byl navržen tak, aby práce byla svižnější a příjemnější. Kromě upravené nabídky Start je to vidět například i na aktualizacích, které by měly být zhruba o polovinu menší než v případě Windows 10. Všechna vylepšení by se tak k uživatelům postupně měla dostat rychleji.

Přesné hardwarové parametry však zatím americký počítačový gigant nezveřejnil. Lze nicméně předpokládat, že jedenáctky poběží na totožné konfiguraci jako aktuálně nabízené desítky.

Windows 11 se odhalily. Prošly dramatickou změnou

Software

Důraz na hráče

Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče. Microsoft slibuje, že v jedenáctkách se budou jednotlivé tituly načítat daleko rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabídne operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

Do nového systému půjdou navíc nainstalovat aplikace, které byly původně určeny pro mobilní platformu Android.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Reklama

Související témata:

Související články

Jak šel čas s operačním systémem Windows

Společnost Microsoft se chystá ve čtvrtek večer odhalit novou verzi operačního systému Windows. Stane se tak 40 let poté, co si premiéru odbyla první verze...

Výběr článků

Načítám