Hlavní obsah

Nainstalujte si eRoušku, apelují operátoři na uživatele

Praha

Tuzemští mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone začali v úterý odpoledne rozesílat všem svým zákazníkům s chytrými telefony prosbu ministerstva zdravotnictví o instalaci aplikace eRouška. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

Aplikace slouží k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s člověkem nakaženým novým typem koronaviru. K pondělí ji mělo staženou téměř 670 000 lidí, informoval tým Chytré karantény na Twitteru.

Na operátory se v pondělí obrátila hlavní hygienička Jarmila Rážová, zda by nemohli SMS s informací o možnosti stažení eRoušky rozeslat klientům. „Se všemi našimi členy jsme se obratem domluvili, že tuto iniciativu v rámci vyhlášeného nouzového stavu podpoříme. Současně věříme, že instalace eRoušky může pomoci zbrzdit šíření pandemie,” řekl výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

SMS u T-Mobilu a Vodafonu má obsahovat text zhruba v tomto znění: „Sdeleni MZCR: Prosime nainstalujte si na svuj chytry telefon aplikaci eRouska. Jak funguje a link na instalaci najdete zde www.erouska.cz. Aplikace Vas muze upozornit na setkani s COVID nakazenym. Dekuji. Jarmila Razova, hlavni hygienicka CR.”

O2 pak má: „Sdeleni MZCR: Prosime nainstalujte si na vas chytry telefon aplikaci eRouska ZDE: Aplikace nezna Vasi identitu ani polohu ale může upozornit na setkani s COVID nakazenym. Dekuji. Jarmila Razova, hlavni hygienicka CR.”

Finská verze eRoušky se osvědčila, odhalila stovky nákaz koronaviru

Software

Rozesílání by podle sdělení T-Mobilu mělo trvat maximálně do čtvrtka a obdrží jej všichni zákazníci, kteří vlastní chytré telefony, což představuje u T-Mobilu téměř čtyři miliony SIM karet, tedy dvě třetiny celkového počtu.

T-Mobile rovněž oznámil, že poskytne všem svým zákazníkům z řad nemocnic a krajských hygienických stanic od středy 14. října do konce nouzového stavu zdarma neomezená mobilní data pro jejich zaměstnance. Zároveň bezplatně operátor navýšil na maximum kapacitu jejich pevného internetového připojení. Všem nemocničním zařízením a krajským hygienickým stanicím, které využívají služeb T-Mobilu, navýšil operátor zdarma od začátku přenosové rychlosti jejich pevného internetového připojení na maximální kapacitu.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Jak funguje eRouška?

Aplikace eRouška 2.0 dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám