Hlavní obsah

Lekl se Facebook prchajících uživatelů? Nová pravidla WhatsAppu se odkládají

Několik milionů uživatelů přestalo v uplynulých týdnech používat aplikaci WhatsApp, protože se jim nelíbily nové podmínky této komunikační platformy. Ty měly původně začít platit od 8. února, nakonec je ale vše jinak. Facebook se jako provozovatel WhatsAppu rozhodl celou záležitost odložit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Radost těch, kteří by si mysleli, že nová pravidla WhatsAppu nebudou platit vůbec, by byla ale předčasná. Podnik se pouze rozhodl odsunout zavedení nových pravidel až na 15. května. Tři měsíce chtějí zástupci Facebooku využít k tomu, aby lidem lépe vysvětlili, co vlastně nová pravidla přinášejí a že obavy nejsou na místě.

Žádné bližší informace však neuvedli. Lze nicméně předpokládat, že spustí velkou reklamní kampaň, která se bude zaměřovat právě na nová pravidla.

Lidé houfně prchají z WhatsAppu. Signal posílil o 4200 procent

Software

Nespokojenost uživatelů se točí okolo klauzule, podle které bude moci WhatsApp sdílet informace o uživatelích přímo s mateřským Facebookem. Na tom by nebylo patrně nic špatného, kdyby se však ono „sdílení dat“ netýkalo například i informací z konverzací.

Množství dat, která Facebook bude mít o jednotlivcích k dispozici, by tak dramaticky narostlo. Největší sociální síť na světě by pak díky tomu mohla například lépe cílit reklamy.

V Evropské unii se nicméně musí Facebook i WhatsApp řídit přísnějšími pravidly pro ochranu osobních údajů, která vyplývají z nařízení GDPR. Pro uživatele WhatsAppu v EU tedy budou platit odlišná pravidla než například pro uživatele z USA.

Navzdory tomu celá řada lidí na nastalou situaci promptně zareagovala. Během jediného týdne tak zaznamenala konkurenční aplikace Signal 7,5 milionu stažení, což představuje proti předchozím sedmi dnům nárůst o 4200 procent. Tento chatovací program se stal dokonce zkraje minulého týdne nejstahovanější aplikací v Google Play i v App Storu.

WhatsApp přestane na některých mobilech fungovat

Software

Signal přitom není jedinou aplikací, která se těší zvýšenému zájmu ze strany uživatelů. Například Telegram má na kontě devět milionů nových stažení, to je nárůst o 91 procent. Obě aplikace stahují podle Business Insideru lidé z různých koutů světa, nicméně jednoznačně vedou stažení z Indie.

Právě tato data jasně ukazují, že uživatelé WhatsApp houfně opouštějí. Na druhou stranu WhatsApp využívá po celém světě podle dat z loňského roku více než 2,26 miliardy lidí. Signal má proti tomu nainstalovaný pouze 63,1 milionu uživatelů. Další síť, Telegram, v souvislosti s obřím přírůstkem nových uživatelů ohlásila překonání mety 500 milionů uživatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám