Hlavní obsah

Na vyhledávání zapomeňte. Facebook osekal funkce Messengeru a Instagramu

Novinky, Lenka Zoulová

Evropští uživatelé se mohou v posledních dnech setkat na Messengeru či Instagramu s hláškou „některé funkce nejsou k dispozici“. Společnost Facebook, která obě zmiňované služby provozuje, totiž značně osekala jejich funkce. Pro uživatele to například znamená, že nemohou vyhledávat v jednotlivých konverzacích starší příspěvky tak, jak byli zvyklí.

Foto: archív tvůrců

Facebook Messenger

Článek

Obě zmiňované aplikace se totiž řídí novou směrnicí o soukromí a elektronických komunikacích, za kterou stojí Evropská komise. Ta vešla v platnost již v pondělí 21. prosince, Facebook se na tento zlomový bod začal ale připravovat již s předstihem.

Základní funkčnost Instagramu i Messengeru zůstala zachována, takže uživatelé na první pohled nepoznají žádný zásadní rozdíl, nicméně celá řada funkcí skutečně zmizela.

Foto: Novinky

Takto vypadá varování o omezení některých funkcí.

Problém je ale v tom, že nikde na Facebooku – potažmo v rámci zmiňovaných aplikací – se uživatelé nedozví, o jaké funkce vlastně přijdou. Zobrazí se jim totiž pouze hláška „některé funkce nejsou k dispozici“, jak bylo uvedeno již výše. Uživatel má možnost pouze kliknout na tlačítko OK, na nic jiného.

„Důvodem je nutnost podřídit se novým pravidlům pro služby související s posíláním zpráv v Evropě. Na obnovení těchto funkcí pracujeme,“ informují pracovníci Facebooku ve zprávě.

EU bude přísněji dohlížet na velké internetové firmy

Internet a PC

Podle ohlasů jednotlivých uživatelů nejsou k dispozici například skupinové ankety na Messengeru, přezdívky přátel v Messengeru či AR filters. Stejně tak nefunguje vyhledávání v historii Messengeru nebo možnost zobrazit v chatech historii fotografií.

Směrnice Evropské komise samozřejmě žádnou z těchto funkcí nezakazuje, nicméně Facebook je omezil kvůli tomu, jak pracuje s daty uživatelů. Nyní pracuje již na úpravách, aby mohl postupně všechny funkce vrátit, uvedli zástupci největší sociální sítě v prohlášení pro zpravodajskou stanici BBC. Kdy se tak stane, ale není v tuto chvíli jasné.

Reklama

Související články

Facebook propojuje Messenger a Instagram

Americká internetová společnost Facebook propojuje svou komunikační službu Facebook Messenger s aplikací pro sdílení fotografií Instagram. Uživatelé těchto...

Výběr článků

Načítám