Hlavní obsah

Aplikaci eRouška používá milion lidí. Je to ale pořád málo

Novinky, Miloslav Fišer

Další skokový nárůst instalací aplikace eRouška ohlásili pracovníci Chytré karantény v noci na čtvrtek, aktuálně tak tuto českou „zbraň“ proti šíření koronaviru používá již milion lidí. Jak ukazují data z Finska, kde podobná aplikace funguje již delší dobu, je to ale stále málo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

Ve středu se pracovníci Chytré karantény pochlubili, že aplikaci eRouška má nainstalováno 861 tisíc lidí. Ještě před odbytím půlnoci však počet instalací překonal pomyslnou hranici jednoho milionu. To je rozhodně pozitivní přírůstek, nechce to však usnout na vavřínech.

Aby byl celý systém varování občanů před šířením nemoci co nejefektivnější, je nutné, aby aplikaci mělo nainstalováno co nejvíce lidí. Ukazují to data z Finska, kde během září obdoba eRoušky pomohla odhalit 600 nakažených, kteří by jinak pravděpodobně šířili nemoc dál.

Apely operátorů zabraly. Aplikaci eRouška přibylo skokově 180 000 uživatelů

Software

Na popud mobilní aplikace si ve Finsku nechalo udělat během září testy 1000 lidí, nadpoloviční většina jich tedy byla pozitivních. Je nicméně vhodné podotknout, že aplikace je tolik úspěšná jen díky tomu, že ji používá velké množství obyvatel. Z celkového počtu 5,5 milionu Finů ji má nainstalovánu na svých chytrých telefonech 2,2 milionu lidí.

I když má druhá verze eRoušky výrazně více instalací než ta první, takového podílu v populaci jako ve Finsku ani zdaleka nedosahuje. Abychom se Finsku přiblížili, muselo by aktivně aplikaci využívat alespoň pět milionů lidí.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Jak funguje eRouška?

Aplikace totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Reklama

Související témata:

Související články

O druhou verzi eRoušky je obrovský zájem

První verze aplikace eRoušky, která má být jedním z hlavních nástrojů při boji s koronavirem v tuzemsku, se velkého úspěchu mezi uživateli nedočkala. Za pět...

Výběr článků

Načítám