Hlavní obsah

Patentová válka mezi Čínou a USA, Huawei zažaloval Verizon

Novinky, mif
Austin

Společnost Huawei podala žalobu na americký Verizon kvůli porušení svých patentových práv. Spor se týká celkem 12 patentů, které jsou údajně americkým operátorem používány neoprávněně. Žalobou se bude zabývat texaský soud.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

„Výrobky a služby firmy Verizon těžily z patentovaných technologií Huawei, které byly vyvinuty v rámci mnohaletého vývoje a výzkumu,” uvedl k žalobě ředitel právního oddělení společnosti Huawei Song Liuping.

Ten zároveň zdůraznil, že se čínský podnik snažil s Verizonem dohodnout, ale neúspěšně. Právě proto se nakonec celý spor bude řešit soudní cestou.

„Inovace sdílíme s širším spektrem odvětví než jen s telekomunikačními firmami prostřednictvím licenčních smluv,” konstatoval Liuping a dodal: „Po mnoho let úspěšně jednáme o patentových licenčních smlouvách s mnoha společnostmi. Když nedosáhneme dohody, bohužel nám nezbývá než hledat řešení právní cestou.”

Huawei spolupracuje s čínskými rozvědkami, tvrdí deník Handelsblatt

Internet a PC

„Jedná se o běžnou praxi v našem odvětví. Huawei jednoduše žádá, aby firma Verizon respektovala investice Huawei do vývoje a výzkumu, a to buď zaplacením za používání našich patentů, nebo upuštěním od jejich užívání ve svých výrobcích a službách,” uzavřel ředitel právního oddělení.

Verizon se zatím k nařčení ze zneužití patentů nevyjádřil. Huawei oficiálně neuvedl, jakých konkrétních patentů se má spor týkat. Detailní seznam včetně údajných důkazů o zneužití byl nicméně již předán soudu.

Huawei je terčem sankcí

Huawei investuje každoročně 10 až 15 % svých příjmů do výzkumu a vývoje. Za posledních deset let společnost podle vlastního prohlášení vydala na vývoj a výzkum více než 70 miliard dolarů. Podnik je držitelem více než 80 tisíc patentů po celém světě, a to včetně 10 tisíc patentů v USA.

Jen v rámci poplatků z licenčních smluv inkasovala společnost Huawei od roku 2015 více než 1,4 miliardy dolarů. Huawei zároveň zaplatil více než 6 miliard dolarů za legitimní užívání patentovaných technologií vyvinutých jinými společnostmi z oboru - 80 % těchto licenčních poplatků bylo vyplaceno ve prospěch společností v USA.

Huawei je už od loňského května terčem amerických sankcí. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká i Googlu – právě proto se všechny telefony od Huawei představené v druhé polovině loňského roku musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám