Hlavní obsah

Ve Francii bude 5G sítě budovat Nokia a Ericsson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Největší francouzská telekomunikační společnost Orange dala při budování sítě 5G v zemi přednost spolupráci s Nokií a Ericssonem před čínskou Huawei. Uvedla to v pátek generální ředitelka Orange France Fabienne Dulacová. Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení, v Evropě ale čelí intenzivnímu politickému tlaku kvůli možnému napojení na čínský režim.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Jsme potěšeni, že můžeme pokračovat v partnerství s oběma společnostmi – Nokií a Ericssonem –, dvěma klíčovými dlouhodobými partnery s cílem rozvinout výkonnou a inovativní 5G síť," řekla v pátek Dulacová.

Evropská komise tento týden doporučila zemím Evropské unie omezit rizikové firmy v 5G sítích, rozhodnutí ale ponechala na jednotlivých státech. Komise tak odolala tlaku Spojených států, které naléhají, aby EU Huawei z účasti na budování 5G sítě vyloučila. Washington dlouhodobě označuje čínskou společnost za bezpečnostní riziko.

Že povolí čínské společnosti Huawei Technologies omezený podíl na budování mobilních sítí páté generace, oznámila v úterý Británie. Ve středu přinesl německý deník Handelsblatt zprávu, že berlínská vláda má důkazy o spolupráci Huawei s čínskými bezpečnostními orgány.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Revoluce jménem 5G 

Sítě 5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí podle studií Ericssonu zpřístupní vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám