Hlavní obsah

Mobilní sítě LTE pokrývají přes 90 procent dálnic a 80 procent železničních koridorů

Praha

Tuzemští mobilní operátoři pokryli sítěmi LTE více než 90 procent dálnic a 80 procent železničních koridorů. Splnili tak kritéria aukce kmitočtů pro LTE z roku 2014. Problém nicméně přetrvává se signálem uvnitř železničních vozů. Oznámil to Český telekomunikační úřad.

Foto: Novinky

Dálnice D1 (ilustrační foto)

Článek

„Jsme si vědomi toho, že naprostá většina operátorů splnila závazky minimálním možným způsobem a že vzhledem k překotnému vývoji telekomunikačního trhu už dnes dřívější kritéria mohou být vnímána jako nedostatečná. V aukci 5G byla kritéria nastavena přísněji,” uvedla předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková.

Nejlepší celkové pokrytí dálniční sítě mobilním signálem LTE má T-Mobile s 96,4 procenta, následuje Vodafone s 95,5 procenta a O2 s 94 procenty. Podle měření úřadu ale existují ostré přechody mezi pokrytými a nepokrytými úseky. Pokud je těchto míst více za sebou, mohou uživatelé vnímat celou oblast jako nepokrytou, protože mobilní telefon nemá dostatek času pro přihlášení do sítě.

Značení mobilních sítí je zmatečné, pátá generace slibuje revoluci

Mobil

V některých případech je pokrytí roztříštěné

Na železničních koridorech se pokrytí sítí Vodafonu pohybovalo mezi 96 a 98 procenty, u O2 to bylo 90 až 95 procent a u T-Mobilu 88 až 97 procent. Měření dále odhalilo, že v některých případech je pokrytí roztříštěné, velmi rychle se střídají pokryté a nepokryté úseky. V případě rychlých střídání těchto úseků dochází k tomu, že mobilní telefon nemá dostatek času k přihlášení do sítě, takže subjektivní posouzení pokrytí je nižší než stanovené měřením.

Problém přetrvává se signálem uvnitř železničních vozů. Nejvhodnějším řešením, které ČTÚ dlouhodobě prosazuje, by podle zástupců úřadu byla jednoznačně instalace tzv. opakovačů v železničních vozech.

Závazek z aukce kmitočtů pro sítě LTE, který na sebe operátoři převzali, stanovil povinnost do pěti let od právní moci rozhodnutí o přídělu, tedy v roce 2019, pokrýt 50 procent z celkového rozsahu dálniční sítě a do sedmi let 100 procent dálniční sítě. Stoprocentním pokrytím dálniční sítě se rozumí dostupnost služby ve více než 90 procentech všech měřených úseků. U železnice odpovídá 100 procentům pokrytí 80 procent úseků.

Sítě páté generace

Budoucnost nicméně patří sítím páté generace. Do konce roku 2025 chtějí operátoři pokrýt signálem 5G většinu tuzemské populace. Aktuálně jsou 5G sítě v Česku v dosahu deseti až 35 procent obyvatel.

Síť 5G je pátou generací mobilních sítí, která technicky navazuje na stávající síť 4G a její standard LTE Advanced. Proti stávající technologii umožní až desetinásobnou rychlost internetového připojení. Výhodou sítí 5G je také vysoká kapacita a nízká doba odezvy, tzv. latence. To umožňuje jejich využití například v autonomních vozidlech nebo v aplikacích umělé inteligence. Předpokládá se také uplatnění v průmyslu nebo v rámci internetu věcí (síť fyzických zařízení, která jsou schopna se mezi sebou propojovat a vyměňovat si data).

Operátoři chtějí pokrýt většinu populace sítěmi 5G do konce roku 2025

Internet a PC

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám