Hlavní obsah

Operátoři chtějí pokrýt většinu populace sítěmi 5G do konce roku 2025

– Praha

Mobilní operátoři chtějí pokrýt většinu tuzemské populace mobilními sítěmi 5G do konce roku 2025. Aktuálně jsou 5G sítě v Česku v dosahu deseti až 35 procent obyvatel. Uvedl to prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund v tiskové zprávě. Využití 5G sítí podle Grunda pocítí koncoví spotřebitelé zejména rychlejším internetovým připojením.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Plošné pokrytí začali operátoři budovat po loňské aukci kmitočtů v pásmech 700 a 3500 MHz. Využívají ale i frekvence v jiných pásmech, například ty pro dosluhující sítě 3G.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Petra Očka resort připravil tři základní komponenty digitální transformace, která počítá s využitím 5G. První na podporu rozvoje digitální infrastruktury, druhou na podporu nových inovativních řešení zejména od malých firem a startupů a třetí na podporu zavádění konkrétních řešení do praxe, tedy do firem.

„Mnohé projekty realizujeme nicméně už dnes, například projekt 5G pro pět měst, který podporuje primárně chytrá města, ale jsou do něj zapojeny i mnohé inovativní firmy,“ dodal Očko.

MPO začátkem roku vyhlásí výzvy pro digitalizaci podniků a rozvoj internetu

Internet a PC

„Z Národního plánu obnovy máme alokováno 2,8 miliardy korun na podporu pokrytí vysokorychlostním internetem v místech, kde není dosažená přenosová rychlost 100 Mbit/s. V lednu 2021 k tomu vyhlásíme výzvu,“ uvedl ředitel Odboru digitalizace a internetu MPO Petr Filipi.

Podpora, která bude určená pro budování a následné využití 5G sítí, není alokována výhradně jen z Národního plánu obnovy. Existují programy jako Digitální podnik nebo OPTAK, kde jsou připravené další miliardy. Do konce roku 2025 chce ministerstvo průmyslu digitalizovat minimálně 377 podniků s výší podpory čtyři miliardy korun.

Očko už dříve řekl, že ohledně využití sítí 5G ve výrobě v ČR zatím pokulhává komunikace mezi různými sférami, jako jsou průmysl, mobilní operátoři, výzkumníci a státní správa. Doplnil, že ke zlepšení tohoto stavu ministerstvo zřídilo 5G alianci se zástupci různých aktérů a také finančně podpořilo 23 projektů postavených na 5G v programu TREND, který je zaměřen na spojení průmyslu a výzkumu.

Pokrytí 5G se v Česku zlepšuje. T-Mobile spustil 270 nových vysílačů

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám