Hlavní obsah

Na nové iPhony se již v Česku čekají fronty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ani letos nenechaly nové chytré telefony od společnosti Apple tuzemské zákazníky chladnými. Fronty před prodejnami mobilních operátorů, kteří iPhony 5C a 5S nabídnou v Česku krátce po půlnoci ze čtvrtka na pátek, se začaly tvořit několik hodin před zahájením prodeje.

První lidé stojí v Česku fronty na nové iPhonyVideo: Novinky

 
Článek

První nadšenci čekají před prodejnou již od brzkých ranních hodin. „Jsme tady už od půl páté ráno. Minulý rok jsme takto čekali i na pětku,“ prohlásil mladík, který stál ve frontě s kamarádem před pražským T-Mobilem. „Zlákal nás nový design  –  iPhone 5S totiž přináší zlatou barvu,“ dodal.

Někteří ve frontě ani nečekali kvůli sobě, zakoupený chytrý telefon s logem nakousnutého jablka jim poslouží jako dárek. „Já jsem takový rodinný předvoj, protože moje sestra bude mít zítra osmnáctiny a ona si nový iPhone hrozně přeje,“ prozradila Novinkám mladá dívka.

Foto: Archív operátora

Fronta před pražskou prodejnou Vodafonu půl hodiny před půlnocí ze čtvrtka na pátek.

Nové iPhony začnou minutu po půlnoci prodávat u T-Mobilu v Praze na Národní třídě a v Brně na náměstí Svobody. „Apple iPhone 5C bude k dostání v 16 GB verzi v barvě bílé a modré. Dále je do nabídky zařazen iPhone 5S, který bude v 16 GB verzi v barvách zlaté, stříbrné, šedé, a 32 GB a 64 GB oba v barvě šedé,“ uvedla mluvčí operátora Martina Kemrová.

Základní cena nedotovaného iPhonu 5S s 16GB kapacitou činí 17 399 Kč, verze 5C vyjde na 14 699 Kč. Ceny se smlouvou na dobu určitou startují na 15 699 Kč, respektive na 13 299 Kč v případě levnějšího plastového modelu. 64GB model pak s dotací vyjde na 20 699 Kč a na 22 699 Kč bez smlouvy.

Operátoři lákají na soutěže i slevy

Podpořit prodeje se T-Mobile bude snažit soutěží o iPhone 5S. „První dva soutěžící na obou prodejnách, kterým se podaří projít dovnitř mezi laserovými paprsky, aniž by se jich dotkli, vyhrají tuto horkou novinku. Celkem se tedy hraje o čtyři tyto telefony,“ doplnila Kemrová.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

U Vodafonu bude prodej zahájen sedm minut po půlnoci v Praze na Václavském náměstí a v Brně v Masarykově ulici. „Zákazníci v Praze a Brně se tak stanou prvními fyzickými vlastníky tohoto nového modelu v České republice. Účastníci, kteří navíc dorazí na půlnoční prodej s červenou čepicí na hlavě, mohou získat slevu 1 000 Kč na koupi jakéhokoli modelu,“ řekla Veronika Exnerová z tiskového oddělení operátora.

Nedotovaný iPhone 5C s 16GB pamětí vyjde u Vodafonu na 15 377 Kč, za verzi 5S pak zájemci zaplatí 18 177 Kč. Podle měsíční útraty však cena obou telefonů může klesnout až na 9177 Kč, respektive na 11 977 Kč v případě výkonnější verze.

Nové chytré telefony s logem nakousnutého jablka zatím chybí v nabídce Telefóniky. „V současnosti intenzivně pracujeme na zařazení iPhonů 5C a 5S do naší nabídky,“ potvrdil Novinkám mluvčí operátora Hany Farghali. Kdy přesně a za jakou cenu budou smartphony k dispozici, však nesdělil.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

Větší zájem je o výkonnější iPhone 5S

Přestože oficiální prodeje budou odstartovány až po půlnoci, některé tuzemské internetové obchody nabízejí obě novinky ve své nabídce již v rámci předobjednávky. Podle informací internetového srovnávače Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, je o 307 % větší zájem o iPhone 5S než o levnější model 5C.

„Dosavadní výsledky nejsou překvapením. Zákazníci společnosti Apple, a to po celém světě, se nebojí do nových modelů investovat více peněz a ten rozdíl mezi oběma modely není zas tak velký. To potvrzují nejen naše statistiky, ale i prodeje v USA, kde iPhone 5S zaujímá 64 % prodejů mobilních telefonů značky Apple,“ řekl Jan Samko, brand manažer serveru Zboží.cz.

Řada analytiků uváděla již na konci září, že je pro ně cena iPhonu 5C velkým zklamáním. „Apple iPhone 5C je skutečně levnější, ale rozhodně není levný,“ prohlásil Neil Mawston, ředitel výzkumné společnosti Strategy Analytics. A podle něj není vhodně nastavená ani cena vlajkového modelu 5S. „Je zase dražší než loni,“ konstatoval. Některé zahraniční zdroje totiž ještě před odhalením přístrojů uváděly, že iPhone 5C bude stát 399 eur (10 000 Kč).

Co umí nové iPhony?

Poprvé v historii jdou do prodeje hned dva nové iPhony. Základní model 5C nabízí nižší cenu, plastovou konstrukci a k dispozici bude v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá loňskému top modelu s pořadovým číslem pět.

Vlajkovou lodí amerického počítačového giganta se stává model iPhone 5S. Ten bude na rozdíl od svého předchůdce dostupný ve třech různých barevných provedeních. Kromě bílé a černé bude k dispozici odstín šampaňské zlaté.

Apple utíká konkurenci

S novinkou Apple opět utíká konkurenci. Jako první na světě totiž nabízí v mobilním telefonu čip se 64bitovou architekturou. Tu zatím nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety. Právě díky zmiňovanému čipu Apple A7 by měl iPhone 5S nabídnout bezkonkurenční výkon.

I přes nárůst výkonu se proti aktuální pětce prodloužila výdrž baterie. Podle měření Applu by měl iPhone 5S vydržet až 250 hodin v pohotovostním režimu, 40 hodin při přehrávání hudby a deset hodin nepřetržitého brouzdání na internetu prostřednictvím WiFi.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Také blesk je nový, dokáže automaticky měnit v jemných odstínech svou barvu, aby dosáhl co nejrealističtější scény. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám