Hlavní obsah

Přes 70 milionů Rusů přijde o svůj koníček. Kvůli sankcím herních gigantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kvůli vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu se řada technologických firem rozhodla v minulých dnech ukončit své obchodní aktivity v Rusku. Týká se to i herních společností, což se dotkne více než 70 milionů Rusů. Vyplývá to z dat analytické společnosti 42matters.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Rusko má více než 146 milionů obyvatel, přičemž hry hraje téměř každý druhý. Zajímavostí je, že z celkového počtu 70 milionů hráčů se věnuje 40 milionů hraní na mobilech a tabletech, jak informovala společnost 42matters. Konzole a počítače tak v Rusku hrají druhé housle.

Drtivá většina obyvatel největší země na světě se však bude muset bez svého koníčku obejít. Kvůli vpádu ozbrojených sil na Ukrajinu se totiž z Ruska stáhly společnosti Take-Two Interactive, Ubisoft, Electronic Arts, Activision Blizzard, Epic Games, CD Projekt, Bloober Team, Supercell, Niantic či například CI Games. To jsou tvůrci těch nejpopulárnějších her současnosti.

Pokémony už Rusové a Bělorusové lovit nebudou

Hry a herní systémy

Rusové si navíc nekoupí ani moderní herní konzole. Pozastavení obchodních aktivit v Rusku totiž již ohlásily herní divize společností Sony, Microsoft a Nintendo. Právě trojlístek zmiňovaných společností stojí za nejpopulárnějšími herními systémy PlayStation, Xbox a Switch.

Vyřazen z provozu byl na území Ruska také obchod PlayStation Store, což znemožňuje nákup her, ale zároveň i přístup ke dříve zakoupeným titulům či předplatnému PlayStation Plus. Nintendo ale zároveň pozastavilo možnost plateb ve svém internetovém obchodě na území Ruska, což v podstatě eliminuje možnost nákupu softwaru.

Z Ruska se kvůli rozpoutání války na Ukrajině stáhly také další velké technologické společnosti – například Apple, IBM, Samsung, Dell, Nokia, Epson, Eset, Avast či Panasonic.

Žádná zábava a hraní. S Ruskem končí kvůli válce Sony i Nintendo

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám