Hlavní obsah

Cyberpunk 2077 vrátily desetitisíce lidí. Kolik to studio CD Projekt Red stálo?

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cyberpunk 2077 byl jednou z nejočekávanějších her loňského roku. Nebývalý zájem ze strany hráčů nebrzdila ani celá řada problémů a nedodělků, za které byli tvůrci terčem ostré kritiky. Přesto se našly desetitisíce těch, kteří se rozhodli hru vrátit. Vyplývá to z finančních výsledků studia CD Projekt Red.

Trailer ke hře Cyberpunk 2077Video: archiv tvůrců

 
Článek

V rámci programu „Help Me Refund” měli hráči možnost vrátit kopie her bez udání důvodu. Studio se k tomuto kroku odhodlalo kvůli vlně kritiky, že titul Cyberpunk 2077 je plný nedodělků a chyb. Lidem vadilo i to, že je hra výkonnostně tak náročná, že na starší generaci konzolí vypadá grafika velmi chabě.

Prostřednictvím programu „Help Me Refund” požádalo podle zveřejněných finančních výsledků o vrácení peněz 30 000 lidí, což vyšlo CD Projekt Red na 2,23 milionu dolarů (47,9 milionu Kč). Skrze Steam a herní obchody konzolí Xbox i Playstation dále chtělo vrátit peníze 150 tisíc hráčů, což vývojářské studio stálo 10,65 milionu dolarů, tedy 228,5 milionu Kč.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Cyberpunk 2077.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Cyberpunk 2077.

A účet to rozhodně není finální. Zveřejněná data totiž pojednávají pouze za konec roku 2020. Server ArsTechnica poznamenal, že v letošním roce museli tvůrci vrátit v rámci refundací dalších 38,34 milionu dolarů (822,8 milionu Kč).

Dohromady tedy všechny trable s Cyberpunkem 2077 studio stály 51,22 milionu dolarů, tedy v přepočtu 1,1 miliardy korun.

Cyberpunk 2077 vydělal tvůrcům miliardy. Problémům navzdory

Hry a herní systémy

Titul Cyberpunk 2077 se inspiruje knihami Williama Gibsona, filmy Blade Runner či japonským anime megafilmem Ghost in the Shell či hrou Deus Ex. Jelikož ale hra vychází hlavně z pera tvůrců hry Cyberpunk, kdy je možné vytvořit jakoukoliv postavu, tak i tento díl zprostředkuje hráčům stejné možnosti.

Zajímavostí je, že každé rozhodnutí – od schopností, implantátů až po podobu samotné postavy – bude ovlivňovat hlavní příběh.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Cyberpunk 2077.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Cyberpunk 2077.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám