Hlavní obsah

Toshiba představila netbook s LED podsvícením a Windows XP

Novinky, mif

Když se loni rozhodoval Asus, zda vyrábět kompaktní a přitom levný notebook, nikdo ještě netušil, že bude zanedlouho nejžádanějším přenosným přístrojem na trhu. Netbook Asus EEE se tak brzy stal vzorem i pro ostatní výrobce. Na pole miniaturních netbooků nyní vstupuje i Toshiba s modelem NB100.

Článek

Černý netbook Toshiba NB100 obsahuje předinstalovaný operační systém Windows XP Home.

Stejně jako většina ostatních mininotebooků je i novinka postavena na platformě Intel s použitím procesoru Atom.

Srdcem přístroje je nízkonapěťový procesor Intel Atom N270 s frekvenci 1600 MHz. Rychlý chod systému Windows XP by měla zajistit operační paměti typu DDR2 o kapacitě 1024 MB.

V netbooku je k dispozici klasický 120 GB pevný disk. Do kompaktního těla zařízení se už bohužel nevešla vypalovací mechanika. Tento problém je však možné vyřešit pomocí externí mechaniky (více se dozvíce zde).

:. Netbook Toshiba NB100 Foto: Archiv

O dostatečný grafický výkon se stará integrovaný čip Intel GMA950 se sdílenou pamětí. Ten zobrazuje všechny informace na LCD displeji s LED podsvícením. Panel nabídne rozlišení 1024 x 600 pixelů.

Samozřejmostí je také výbava čítající bezdrátovou kartu WiFi, rozhraní BlueTooth, čtečka paměťových karet a dokonce i malá webkamera.

Na jedno nabití by podle specifikací výrobce měl stroj vydržet pracovat tři a půl hodiny. Pořizovací cena netbooku jen mírně převyšuje hranici deseti tisíc korun.

Anketa

Vlastníte netbook?
ano
53,4 %
uvažuji o něm
23,6 %
ne
23 %
Celkem hlasovalo 3776 čtenářů.

Technologie Intel Atom

Procesor Intel Atom je nejčastěji osazován do miniaturních netbooků. Jeho výkon není příliš vysoký, porovnávat jej můžeme s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000. Ve většině netbooků se procesory rodiny Atom s frekvencí 1600 MHz přesto zabydlely, neboť nabídnou nízkou spotřebu, která se příjemně promítne do výdrže notebooku při práci na baterii. Ta je až 30krát nižší, než u dnešních počítačových sestav.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám