Hlavní obsah

Jak vypalovat DVD s netbookem Asus EEE na cestách

Novinky, Miloslav Fišer

Malé notebooky s přístupem na internet jsou stále populárnější. Vejdou se do každé brašny i kabelky a na cestách se s nimi velice jednoduše připojíte k internetu pomocí bezdrátové sítě WiFi. Většina miniaturních netbooků ale nemá žádnou optickou mechaniku. Tento problém můžete vyřešit pomocí externí mechaniky do USB.

Foto: Novinky

Notebook Asus EEE

Článek

Ať už si chcete na netbooku vypálit libovolné DVD, nebo se podívat na váš oblíbený film, může to být problém. Do miniaturního těla těchto laptopů se totiž nevejde žádná optická mechanika. Jak tedy tento problém vyřešit?

Miniaturní netbooky disponují tradičním konektorem USB. Ten dovolí v dnešní době připojit k počítači prakticky libovolné zařízení, ať už mluvíme o mobilním telefonu, tiskárně, nebo pevném disku.

K rozhraní USB však můžeme připojit také externí mechaniku, která umí číst běžná cédéčka, ale zároveň i vypálit film na DVD. Dražší modely už dokonce dovolí přehrávat filmy ve vysokém rozlišení na discích Blu-ray.

LG GP08NU10 (2100 Kč)

Externí USB mechanika může být tenká jako krabička na běžný CD nosič. Takové rozměry nabídne i nová vypalovačka LG GP08NU10, která podporuje všechny dnešní formáty DVD médií včetně dvouvrstvých médií a DVD-RAM.

Klasická DVD±R média vypálí mechanika rychlostí 8x, médium typu DVD±R9, neboli dvouvrstvá média, rychlostí šestinásobnou a disk formátu DVD-RAM pětinásobně. U médií přepisovatelných je rychlost šestinásobná. Díky technologii Securdisk navíc můžete vypálená média zašifrovat.

HP DVD-Writer dvd1040e (1400 Kč)

Mechanika HP DVD-Writer dvd1040e neoslní svými rozměry, nad konkurencí však vynikne svou rychlostí. Maximální rychlosti zápisu 20x (DVD+R/R i -R/R) a přepisu 8x (DVD+RW) či 6x (DVD-RW) z ní dělají jednu z nejrychlejších externích mechanik na trhu.

S médii DVD-RAM si zařízení poradí rychlostí 12x. Zápis na dvouvrstvé DVD+DL a DVD-DL disky s kapacitou 8.5 GB probíhá rychlostí 8x. Běžné DVD s kapacitou 4,7 GB tedy mechanika stihne vypálit za necelé čtyři minuty. Specialitkou je technologie LightScribe, která dovolí potisknout média laserem přímo v mechanice.

Lite-On DX-4O1S-02C (4200 Kč)

Za čtyři tisíce můžete dokonce váš netbook vybavit moderní Blu-ray mechanikou. Blu-Ray se od běžného CD a DVD záznamu liší především ve způsobu zápisu, který využívá laser s vlnovou délkou modré barvy, z čehož pochází i název technologie samotné.

:. Lite-On DX-4O1S-02C. Zdroj: Archiv

Vysoké rozlišení Blu-ray má šestkrát více obrazových detailů proti běžnému DVD. Po třech letech od uvedení na trh se přesto Blu-ray nestal běžnou součástí obývacích pokojů. Technologie se rozšířila díky herní konzoli PlayStation 3. Pro tradiční DVD nyní mluví to, že většina uživatelů je s přehrávači DVD spokojena.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám