Hlavní obsah

Co bylo kdysi: Asus Eee byl první miniaturní netbook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se loni rozhodoval Asus, zda vyrábět kompaktní a přitom levný notebook, nikdo ještě netušil, že bude zanedlouho nejžádanějším přenosným přístrojem na trhu. Firma jej vybavila poměrně krkolomným názvem Eee (ze zkratky Easy to learn, easy to work and easy to play).

Článek

Notebook Asus Eee disponuje čipem Intel Celeron M. Procesory Intel Atom, které žijí v současných netboocích, tehdy ještě neexistovaly.

O procesorech Intel Atom
Výkon nemá Atom velký. Týká se to hlavně jeho verzí, které se zabydlely v současných minipočítačích. Čip sice pracuje s poměrně vysokým kmitočtem (Atom 270, 1600 MHz), ale nechová se příliš efektivně. Atom je na druhou stranu velmi úsporným procesorem. Pokud bychom porovnali jeho spotřebu s dnešními čipy ve stolních počítačích, zjistíme, že odebírá asi 30x méně energie. Patří mu ještě další prim – ve srovnání s mikročipy v běžných počítačích se suverénně řadí mezi nejmenší.

Přístroj Asus Eee se měl čile k světu i přes nedobrou miniaturní klávesnici, trpasličí sedmipalcový displej a energeticky nenáročný SSD disk. Stál totiž opravdové minimum – asi 7000 korun.

Notebook Asus Eeefoto: Novinky

A kupodivu se prodává dodnes, i když jej společnost nahradila pokročilejší „atomickou“ verzí s koncovkou 1000. Nový Eee již nabídne běžný pevný disk a desetipalcový displej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám