Hlavní obsah

Trh s laptopy příští rok poroste i přes potíže v ekonomice

Spotřebitelský trh s notebooky bude v příštím roce v dobré kondici, přestože se růst světové ekonomiky zpomaluje. Poptávku živí hlavně zájem spotřebitelů o malé laptopy uzpůsobené pro práci s internetem. Uvedl to Navin Shenoy, šéf Intelu pro Asii a Tichomoří .

Foto: Profimedia.cz

Prodej notebooků neustále stoupá také díky zájmu o miniaturní netbooky, které je možné pořídit už za pět tisíc.

Článek

Intel, který sídlí v kalifornské Santa Claře, minulý týden vykázal nejvyšší tržby za třetí čtvrtletí ve své historii a svým ziskem překonal odhady Wall Street. Podnik je největším výrobcem počítačových čipů na světě.

Tržby dosáhly 10,2 miliardy dolarů a zvýšily se o osm procent. Zatímco trh s notebooky pro spotřebitele poroste, v podnikové sféře není vývoj tak jasný, uvedl Shenoy bez konkrétních čísel.

Manažer řídí aktivity Intelu v regionu bez Číny a Japonska. Intel vstoupil na trh bezdrátových technologií s čipy Centrino. Podnik nyní sází na menší a levnější notebooky, pro které se objevuje označení netbooky.

Tyto přístroje jsou určeny pro takzvané mladé trhy a kupující, kterým jeden přístroj nestačí. Intel proto předvedl řadu netbooků se svým čipem Atom, a to od výrobců Dell, Acer a Asustek Computer, napsala agentura Reuters.

Průzkumová agentura iSuppli předpokládá, že letos vzroste prodej notebooků ve světě o čtvrtinu. Dodávky v příštím roce odhaduje na 155 miliónů, tedy proti letošku o 20 procent vyšší.

Prodej stoupá díky netbookům

Prodej notebooků neustále stoupá díky nebývalému zájmu zákazníků o takzvané netbooky. Miniaturních počítačů bylo vždy na trhu dost a dost. Jejich cena však byla značně vysoká - platili jsme za ně desítky tisíc korun. Situace se výrazně zlepšila s nástupem netbooku Asus EEE.

V současnosti můžeme laptopy malých rozměrů koupit už za necelých pět tisíc korun. Čím se miniaturní a velmi levné notebooky liší od svých výrazně dražších kolegů? V prvé řadě typem procesoru, který je pohání a je přímo zodpovědný za jejich výkon. Netbooky jsou nejčastěji osazovány čipy Intel Atom.

Ty nepatří mezi žádné výkonové přeborníky, přestože pracují s poměrně vysokými kmitočty. Jejich rychlost zhruba odpovídá sestavě z roku 2000, která měla v sobě nainstalován procesor třídy Pentium III. Víze se o miniaturních netboocích dozvíte zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám