Hlavní obsah

Sony se připravuje na nápor hráčů, podnik navýšil výrobní kapacity PlayStationu 5

Novinky, abr

PlayStation 5 se má začít prodávat až před Vánocemi, přesto jsou práce na nové generaci televizní konzole od Sony již v plném proudu. Podle japonského deníku Nikkei se dokonce podnik rozhodl připravit na nápor hráčů a zdvojnásobil výrobní kapacity.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Původně mělo být podle informací deníků vyrobeno v období od předvánoční premiéry až do března 2021 zhruba pět až šest milionů konzolí. Vedení Sony ale údajně své plány přehodnotilo, protože očekává ze strany fanoušků před Vánocemi daleko větší zájem.

V současnosti tak již byly výrobní kapacity navýšeny na 10 milionů kusů. Díky tomu by měla být poptávka ze strany hráčů dostatečně pokryta. Sony totiž údajně s výrobou začalo již v červnu, do září by podle nových plánů mělo být vyrobeno na pět milionů konzolí.

Pětka se bude nabízet ve dvou různých provedeních, podle neoficiálních informací je start prodeje naplánován na sobotu 14. listopadu. Klasický PlayStation 5 bude údajně stát 499 eur (13 300 Kč). Verze bez optické mechaniky bude levnější, případní zájemci za ni zaplatí 399 eur, tedy v přepočtu 10 650 Kč.

Zlomový bod nastal. Nové hry poběží na starším i chystaném PlayStationu

Hry a herní systémy

Půjde proti Xboxu

Je nutné zdůraznit, že vedení Sony zatím oficiálně ceny konzolí nepotvrdilo. A totéž platí také o zahájení prodeje. Vzhledem k tomu, že do oficiálního startu zbývají ještě čtyři měsíce, je možné, že se plány nakonec ještě přehodnotí.

Sluší se připomenout, že PlayStation 5 bude o přízeň hráčů soutěžit s konkurenčním Xboxem Series X od Microsoftu. Je tedy více než pravděpodobné, že se oba podniky budou snažit přinést svou konzoli na trh co nejdříve a pokud možno s co nejatraktivnější cenovkou.

Přesná dostupnost Xboxu nebyla zatím prozrazena, stejně jako jeho případná cenovka. Ví se pouze to, že přijde také před Vánocemi.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před Vánocemi.Video: archív výrobce

Co bude umět PlayStation 5?

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Foto: archiv výrobce

Ovladač DualSense

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

PlayStation 5 bude levnější, než se čekalo

Francouzský e-shop s elektronikou omylem prozradil ceny nového PlayStationu 5. Ty budou nakonec daleko příznivější, než se původně předpokládalo. Základní...

Všechna tajemství PlayStationu 5 prozrazena

V posledních měsících se na internetu objevilo mnoho úniků o chystaném PlayStationu 5. Spekulacím nyní udělala přítrž společnost Sony, neboť zveřejnila o nové...

Výběr článků

Načítám