Hlavní obsah

Zlomový bod nastal. Nové hry poběží na starším i chystaném PlayStationu

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje tohoto týdne nastal zlomový bod, který je klíčový pro fanoušky televizní konzole PlayStation. Ať už vlastní současnou generaci, nebo se chystají kupovat před Vánocemi tu připravovanou, aktuálně vydávané hry jim poběží na obou zmiňovaných platformách.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Od 13. července Sony zavedlo tzv. „zpětnou kompatibilitu“. To jinými slovy znamená, že tituly schválené po zmiňovaném datu musí fungovat nejen na aktuálně nabízeném PlayStationu 4, ale také na nové pětce.

Důležité je v tomto případě slovíčko „schválené“. Červencové datum se bere jako zlomové pouze v souvislosti se schvalovacím procesem. Pokud prošel nějaký titul schvalovacím procesem už před 13. červencem a bude vydán až po tomto datu, nemusí zpětnou kompatibilitu nabízet.

PlayStation 5 se na pultech obchodů objeví v půlce listopadu

Hry a herní systémy

Lze nicméně předpokládat, že drtivá většina her vydaná během léta a podzimu bude fungovat na čtyřce i PlayStationu 5. Hráči budou mít na obou platformách zajištěnou také podporu a vydávání všech případných aktualizací a oprav.

Her by tedy mělo být pro PlayStation 5 v době jeho vydání více než dost.

Přesnou cenu ani datum uvedení na trh Sony zatím oficiálně neuvedlo. Na pultech obchodů by se nicméně konzole podle neoficiálních informací měla objevit v půlce listopadu.

Ceny by se měly lišit podle provedení. Klasický PlayStation 5 bude údajně stát 499 eur (13 300 Kč). Verze bez optické mechaniky bude levnější, případní zájemci za ni zaplatí 399 eur, tedy v přepočtu 10 650 Kč.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Co bude umět PlayStation 5?

Nová pětka nabídne v první řadě výrazně vyšší výkon, který bude stačit na bezproblémové hraní v rozlišení 4K. Přinese také zbrusu nový vzhled, který rozdělil hráče na dva nesmiřitelné tábory – jedněm se líbí a považují jej za moderní, druzí si z něj utahují.

Konzole od Sony dostane také zbrusu nový ovladač, jmenuje se DualSense. Ten se bude snažit zapojit do hry další smysl, a to konkrétně hmat. Gamepad by měl místo obyčejných vibrací nabídnout haptickou odezvu. Ovladač se tedy bude chvět podle toho, co se bude zrovna dít na obrazovce.

K navození co nejreálnější atmosféry mají přispět také programovatelná tlačítka L2 a R2, u kterých půjde nastavením měnit intenzita stisku. V praxi tak vývojáři budou moci upravit sílu stisku podle toho, co se zrovna odehrává na obrazovce.

Tlačítka L2 a R2 slouží například v automobilových simulátorech namísto pedálů pro brzdu a plyn. Díky nové vychytávce bude možné simulovat intenzitu stisku různých verzí aut tak, jako je tomu ve skutečnosti – ve starších vozech půjdou pedály mačkat hůře, zatímco u novějších snadněji.

Reklama

Související témata:

Související články

PlayStation 5 bude levnější, než se čekalo

Francouzský e-shop s elektronikou omylem prozradil ceny nového PlayStationu 5. Ty budou nakonec daleko příznivější, než se původně předpokládalo. Základní...

Všechna tajemství PlayStationu 5 prozrazena

V posledních měsících se na internetu objevilo mnoho úniků o chystaném PlayStationu 5. Spekulacím nyní udělala přítrž společnost Sony, neboť zveřejnila o nové...

Výběr článků

Načítám