Hlavní obsah

PlayStation 5 bude levnější, než se čekalo

Novinky, huj

Francouzský e-shop s elektronikou omylem prozradil ceny nového PlayStationu 5. Ty budou nakonec daleko příznivější, než se původně předpokládalo. Základní provedení bez optické mechaniky by mělo stát v přepočtu něco málo přes deset tisíc korun.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že společnost Sony zatím ceny své nové konzole úzkostlivě tají, přestože prozrazeny byly prakticky již kompletní parametry.

Již dříve se nicméně na síti objevily spekulace o tom, že kvůli výrazně vyššímu výkonu bude pětka citelně dražší než předchůdce. To se podle úniku francouzského e-shopu nakonec nepotvrdí. Základní model bez optické mechaniky by měl totiž stát 399 eur, tedy v přepočtu 10 650 Kč.

Koronavirus výrobu neohrozil, herní konzole nové generace letos vyjdou

Hry a herní systémy

Verze s optickou mechanikou, která bude pravděpodobně mezi hráči vyhledávanější, bude pochopitelně dražší. Ale ne o moc – případné zájemce vyjde na 499 eur (13 300 Kč).

Jasno by ohledně ceny mělo být nejpozději během následujících pár měsíců, neboť prodej je v případě obou verzí naplánován na předvánoční období. A to zpravidla v internetových obchodech startuje už na přelomu září a října.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Solidní výkon

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Konzole Xbox strčí PlayStation do kapsy

Společnosti Sony a Microsoft po několika měsících čekání konečně prozradily hardwarové parametry svých chystaných televizních konzolí. Díky tomu je již jasné,...

Výběr článků

Načítám