Hlavní obsah

S nejtenčím notebookem od Applu dorazí také výkonná varianta

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už příští týden v pátek by se měl začít prodávat nejtenčí notebook s logem nakousnutého jablka MacBook Air. Ten dorazí na pulty obchodů i s výkonnější posilou, ve stejný den totiž začne také prodej výkonnějšího modelu MacBook Pro 13. Obě novinky se pochlubí především novým čipem Apple M1.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Článek

MacBook Pro 13 vždycky cílil na náročné uživatele, a to i v základních verzích. Na tom se nemá nic změnit ani u čerstvě odhalené novinky, která si odbyla premiéru tento týden. Stroj používá stejně jako předchůdce 13,3palcovou obrazovku, která nabízí rozlišení 2560 x 1600 pixelů a technologii TrueTone.

Mezi další vylepšení MacBooku Pro patří klávesnice Magic Keyboard, kterou se chlubí i nový MacBook Air. Zdokonalený nůžkový mechanismus s 1mm zdvihem umožňuje pohodlné a tiché psaní s přesnou odezvou. Šipky v uspořádání do obráceného T usnadní projíždění řádků kódu, procházení tabulek i hraní her. Samozřejmostí je podsvícení jednotlivých kláves.

Nejtenčí notebook od Applu stojí 29 990 Kč, prodej začne příští týden

Hardware

Druhý displej

Přímo nad klávesnicí se nachází druhý displej, který Apple nazývá Touch Bar. Ten obsahuje čtečku otisků prstů a může sloužit k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, zároveň ale také k celé řadě dalších činností – jeho funkčnost se totiž mění podle aplikací, ve kterých se používá.

Všechna tato vylepšení nicméně nabízela i předchozí generace, která je již několik měsíců v prodeji. Hlavním rozdílem je proti ní přítomnost nového čipu M1, který vyrobil samotný Apple. Americký počítačový gigant tvrdí, že novinka je revoluční. Doposud totiž počítače potřebovaly hned několik čipů, zatímco novinka zvaná Apple M1 integruje hned několik čipů do jediného – procesorovou jednotku, grafické jádro, neurální engine a zároveň i paměťovou část.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Procesor s logem nakousnutého jablka by měl nabídnout nejlepší poměr výkonu/spotřeby na celém trhu. Je údajně až třikrát úspornější proti konkurenčním čipům, kterými jsou aktuálně vybaveny stolní počítače a notebooky. V praxi by se to mělo projevit delší výdrží MacBooků a nižší spotřebou stolních PC s logem nakousnutého jablka. Na reálné testy výkonu si budeme muset ale ještě počkat.

Podobně jako u MacBooku Air mohou případní zájemci vybírat mezi dvěma provedeními, které se liší kapacitou úložiště. Za 38 990 Kč dostanou 256GB disk, za 44 990 Kč pak 512GB jednotku. Aktuálně jsou všechny novinky k mání v rámci předobjednávky, prodej oficiálně odstartuje až příští týden v pátek.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Reklama

Související témata:

Související články

Apple překvapil, ukázal tři nové stroje

V americkém Cupertinu se v úterý večer středoevropského času konala velká tisková konference společnosti Apple. Šlo o třetí tiskovku během letošního podzimu....

Výběr článků

Načítám