Hlavní obsah

Apple překvapil, ukázal tři nové stroje

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino
Aktualizováno

V americkém Cupertinu se v úterý večer středoevropského času konala velká tisková konference společnosti Apple. Šlo o třetí tiskovku během letošního podzimu. Apple na ní ukázal tři nové počítače s údajně revolučním čipem M1, které se začnou prodávat ještě před Vánocemi. Novinky.cz sledovaly akci v on-line reportáži.

Záznam: Apple odhaluje novinky na slavnostní tiskovce

 
Článek

19:48 – Tisková konference je u konce. Děkujeme za sledování naší on-line reportáže.

19:46 – „Dnešní tři novinky jsou jen začátkem nové éry,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook. Narážel přitom na dřívější slib amerického počítačového gigantu, že do dvou let přejdou na nové procesory od Applu všechny počítače s logem nakousnutého jablka.

19:45 – Všechny tři novinky půjde předobjednat již během úterý, skladem by je měli mít prodejci příští týden. Zda to platí jen pro USA, či také pro Českou republiku, není zatím jasné.

19:44 – Apple nabídl i konkrétnější čísla: výdrž až 17 hodin, pětinásobný nárůst grafického výkonu a 2,8násobný nárůst výkonu samotného procesoru.

19:43 – Hlavní benefity jsou stejné jako u MacBooku Air – tedy nárůst výkonu, delší výdrž a tiché chlazení. V tomto případě však již uvnitř přenosného počítače nalezneme větráček.

19:41 – Apple připomněl, že MacBook Pro 13 je aktuálně nejprodávanějším laptopem ve své třídě. A podnik věří, že díky novým vylepšením prodeje ještě vzrostou.

19:40 – Samozřejmě hlavním vylepšením má být u profesionální verze MacBooku nový čip Apple M1.

Profesionální laptop MacBook Pro

19:38 – Apple sype z rukávu jeden nový počítač za druhým. Další novinkou slavnostní akce je MacBook Pro 13. 

Foto: archív výrobce

MacBook Pro (2020)

19:36 – Historicky byl Mac Mini používán spíše jako levný a malý počítač, díky obrovskému nárůstu výkonu se má ale proměnit na opravdovou pracovní stanici, které nebudou činit problémy ani monitory se 4K rozlišením. Využít novinku tedy bez problémů budou moci i editoři pracující s obrazovým materiálem.

19:36 – Nárůst výkonu je opět obrovský. V případě procesorové části je novinka třikrát svižnější, při porovnání grafické jednotky dokonce až šestkrát.

Stolní počítač Mac Mini

19:34 – MacBook Air nebude jedinou novinkou večera! Jako další se odhaluje Mac Mini, který bude také disponovat čipem Apple M1. 

Foto: archív výrobce

Mac Mini (2020)

19:33 – Ve výbavě nového stroje nechybí ani SSD jednotka, dva USB-C porty či čtečka otisků prstů.

19:32 – Výrazně se má prodloužit také výdrž baterie. Při surfování po webu se notebook s logem nakousnutého jablka obejde bez nabíjení po dobu až 15 hodin, při sledování videa dokonce až 18 hodin.

19:30 – Další výhodou má být naprostá tichost, čip M1 se navzdory vyššímu výkonu obejde bez aktivního ventilátoru.

19:28 – Na první pohled vypadá novinka jako předchozí MacBook Air, díky čipu M1 má nabízet ale v praxi až třikrát vyšší výkon. Apple se chlubí tím, že novinka je s novým procesorem dokonce výkonnější než 98 % konkurenčních notebooků prodaných v uplynulém roce.

Nový MacBook Air

19:24 – Prvním novým počítačem s čipem Apple M1 je MacBook Air!

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

19:23 – Vývojářů, kteří přislíbili nové aplikace, je samozřejmě daleko více. Jde o velké podniky i malé nezávislé vývojáře. Právě na jejich podpoře přitom bude záležet, zda bude novinka od Applu úspěšná. Bez dostatku zajímavých aplikací totiž uživatelé nebudou mít o počítače s novým procesorem zájem.

19:22 – Již v době prodejní premiéry by měla být k dispozici celá řada aplikací, v současnosti je již hotový například kancelářský balík Microsoft Office či fotografický editor Lightroom. Adobe přislíbilo vydání Photoshopu zkraje nového roku.

19:19 – Je nutné zdůraznit, že nový čip Apple Silicon nicméně staví na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesor založený na architektuře ARM, které se v současnosti používají hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru.

19:15 – Výkon by měl být opravdu extrémní, platí to přitom i o integrovaném grafickém jádru. Zástupci Applu slibují, že půjde o nejrychlejší integrované grafické jádro na trhu. Vzhledem k tomu, že některé konkurenční modely od Intelu stačí i na jednodušší hry, bude novinka pravděpodobně velmi zajímavá.

19:12 – Apple tvrdí, že novinka nabízí nejlepší poměr výkonu/spotřeby na celém trhu. Je údajně až třikrát úspornější proti konkurenčním čipům, kterými jsou aktuálně vybaveny stolní počítače a notebooky. V praxi by se to mělo projevit delší výdrží MacBooků a nižší spotřebou stolních PC s logem nakousnutého jablka.

19:10 – Podle zástupců amerického počítačového gigantu je novinka velmi revoluční. Doposud totiž počítače potřebovaly hned několik čipů, zatímco novinka zvaná Apple M1 integruje hned několik čipů do jediného – procesorovou jednotku, grafické jádro, neurální engine a zároveň i paměťovou část.

Nový procesor Apple M1

19:07 – Vůbec první novodobý čip pro osobní počítače z produkce společnosti Apple se jmenuje M1.

19:06 – „Zkraje léta jsme vám slíbili, že ještě před koncem roku ukážeme první zařízení s procesorem Apple Silicon. A ten den je nyní!“ prohlásil šéf Applu Tim Cook.

Foto: archív výrobce

Procesor Apple Silicon

19:05 – Jako první na řadě jsou počítače Mac. Hlava amerického počítačového gigantu se pochlubila, že navzdory koronavirové krizi prodeje počítačů s logem nakousnutého jablka neustále rostou. Následuje videoukázka známých osobností, které stroje od Applu používají.

19:03 – „Je to úžasné, že se tady potkáváme během dvou měsíců již potřetí, ale máme ještě jednu věc, kterou vám musíme ukázat,“ vzkázal světu hned na úvod šéf Applu Tim Cook.

19:02 – Kvůli koronavirovým opatřením je tiskovka bez účasti novinářů. Akci nicméně stejně jako v minulosti uvedl přímo šéf společnosti Apple Tim Cook.

19:00 – Apple je přesný jako hodinky. Konference odstartovala přesně úderem 19. hodiny středoevropského času. V americkém Cupertinu je aktuálně 10 hodin ráno.

18:58 – V minulých letech se konaly během podzimu prakticky vždy jen dvě tiskové konference, letos poprvé ale podnik přichystal i třetí slavností akci. Společnost Apple již v září ukázala světu na tradiční tiskovce dva nové iPady a dvoje chytré hodinky Apple Watch. V říjnu si pak premiéru odbyl chytrý reproduktor HomePod mini společně se čtyřmi novými iPhony.

Apple odhalil čtyři nové iPhony. A to není všechno

Mobil

Co bude k vidění?

Ještě před startem tiskovky internetem kolovaly spekulace o tom, co bude na v pořadí již třetí tiskovce k vidění. Prim by údajně měly hrát počítače. Apple se totiž ještě před letními prázdninami nechal slyšet, že uvede zcela nové stroje s vlastním procesorem Apple Silicon.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13

Foto: archív výrobce

Mac Mini

Zástupci společnosti Apple zatím nic nepotvrdili, ale podle serveru Apple Insider by se mělo jednat o MacBook Pro a Mac Mini. Zda se ukáže ještě nějaká novinka, je otázkou. Apple chce totiž vlastními čipy Silicon vybavit do dvou let všechny své stroje.

Při návrhu nového procesoru, který má konkurovat těm nejlepším čipům pro běžné počítače, se Apple inspiroval svou současnou nabídkou. „Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookům. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ prohlásil šéf Applu Tim Cook.

Apple láká na iPady a chytré hodinky, nové iPhony neukázal

Mobil
Foto: Apple

Pozvánka na úterní tiskovou konferenci společnosti Apple.

Reklama

Související témata:

Související články

Na světě je už miliarda uživatelů iPhonů

Letos uplynulo 13 let od doby, kdy byl světu představen první chytrý telefon s logem nakousnutého jablka. Tento rok se do historie zapíše především kvůli tomu,...

Výběr článků

Načítám