Hlavní obsah

Ostravský superpočítač bude bojovat s koronavirem

– Ostrava

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava nabídlo uživatelům z řad akademických institucí přednostní přístup k výpočetním zdrojům pro řešení problémů výzkumu v souvislosti s nemocí COVID-19. Už teď se tam pro potřeby státu zpracovávají informace o pohybu obyvatel. Řekla to mluvčí centra Zuzana Červenková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravský superpočítač Anselm.

Článek

"Přednostně jsme naši výpočetní kapacitu nabídli některým našim významným uživatelům, jako je Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR či CEITEC. Přihlásit se můžou ale i jiní. Navíc se nemusí nutně jednat jen o vývoj léků, ale může jít třeba o vývoj nanomateriálů na podporu boje proti koronaviru či modelování šíření epidemie," uvedl ředitel centra Vít Vondrák.

IT4Innovations disponuje nejvýkonnějšími superpočítači v České republice. Jsou primárně určeny akademické sféře, centrum poskytuje institucím výpočetní zdroje zdarma v rámci otevřených grantových výzev. V IT4Innovations jsou nyní k dispozici čtyři superpočítače, z nichž nejvýkonnějším je Salomon s výkonem dva petaflopy za sekundu, což se dá přirovnat k výkonu tisíců stolních počítačů.

O krok blíže kvantovému počítači? Čeští vědci testují materiály pro přenos signálu beze ztrát

Hardware

Superpočítače v Ostravě už dělají i výpočty související se současnou pandemií nového typu koronaviru. "Ve spolupráci se společností T-Mobile Czech Republic jsou průběžně vytěžovány informace o pohybu obyvatel pro potřeby státu, aby Úřad vlády mohl vyhodnotit dopady prováděných protiepidemiologických opatření na mobilitu populace," uvedla Červenková.

Superpočítač zpracovává anonymizované záznamy z mobilní sítě. "Dle pokynů T-Mobile Czech Republic vytváříme přístupy do portálu mobility, kde si lze dle přidělených rolí vytvářet různé sestavy. Vše běží autonomně a zatím bez problémů, ačkoliv do portálu permanentně zasahujeme a náhledy upravujeme dle potřeb," uvedl Miroslav Vozňák, který má v IT4Innovations projekt na starost.

"V České republice máme skvělé výzkumníky, kteří mohou svojí expertizou značně pomoci zvládání pandemie i jejích následků. Věřím, že stejně jako experti v jiných zemích i oni vyslyší naši výzvu a supervýkonné počítače využijí k užitečným výpočtům," uvedl Vladek Šlezingr, generální ředitel společnosti Atos, která sestrojila a dodala ostravskému centru superpočítače Anselm a Barbora.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám