Hlavní obsah

Nepočítá se ani s AMD. Intel není jediný, komu dá Apple vale

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik posledních měsíců se spekulovalo o tom, že společnost Apple se chystá na trh uvést vlastní procesory pro klasické počítače. To skutečně zástupci amerického elektronického gigantu na konci června potvrdili. Nyní to však vypadá, že se do budoucna nepočítá ani s grafikami AMD, upozornil server Gizmodo.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Počítače Mac zažily doposud tři velké milníky – procesory PowerPC, operační systém Mac OS X a přechod na čipy od Intelu. Dnes přichází čtvrtý milník, představujeme vlastní procesory Apple Silicon,“ prohlásil na konci června šéf Applu Tim Cook s tím, že procesory Intel skončí v sestavách s logem nakousnutého jablka do dvou let.

Tento přechod ale podle serveru Gizmodo nebude bolestný pouze Intel, ale také pro konkurenční společnost AMD. Ta sice nabízí také procesory, ale do sestav od Applu dodávala doposud grafické karty. Zástupci Applu to sice oficiálně nepotvrdili, ale s tím má být v budoucnu také konec.

Americký počítačový gigant si totiž bude obě klíčové komponenty v rámci své ARM architektury, kterou doposud využívala především mobilní zařízení, navrhovat a produkovat sám. Jaký to bude mít vliv na výkon nových sestav, ukáže samozřejmě až čas.

Apple dá vale Intelu, procesory si bude vyrábět sám

Hardware

I když se to nemusí na první pohled zdát, Apple se na tento krok připravoval poslední dekádu – přesně tak dlouho totiž vyrábí vlastní čipy pro iPhony a další mobilní zařízení.

„Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookům. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ neskrýval své nadšení z novinky šéf Applu.

Více se o plánech Applu a nových procesorech Silicon dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Apple omladí všechny své počítače

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám