Hlavní obsah

Apple dá vale Intelu, procesory si bude vyrábět sám

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik posledních měsíců se spekulovalo o tom, že společnost Apple se chystá nabízet počítače nejen s čipy od Intelu, ale také s procesory značky AMD. Přítrž spekulacím však v pondělí večer udělal na vývojářské konferenci WWDC v americkém Cupertinu šéf podniku Tim Cook, který do budoucna nepočítá ani s jednou zmiňovanou společností.

Foto: archív výrobce

Stolní počítač iMac od Applu

Článek

„Počítače Mac zažily doposud tři velké milníky – procesory PowerPC, operační systém Mac OS X a přechod na čipy od Intelu. Dnes přichází čtvrtý milník, představujeme vlastní procesory Apple Silicon,“ prohlásil Cook.

V podstatě tak dal najevo, že spekulace o přechodu na platformu od AMD byly liché. V budoucích počítačích s logem nakousnutého jablka nicméně nenalezneme ani čipy od Intelu. Apple již počítá pouze s vlastní architekturou, která by měla být údajně výkonnější, a přitom energeticky šetrnější než řešení od zmiňovaných dvou společností.

Špatná zpráva pro Intel? Apple kuje pikle s AMD

Hardware

Po vzoru Apple Watch a iPadu

„Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookem. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ neskrýval své nadšení z novinky šéf Applu.

Cook nicméně zdůraznil, že k úspěšnému přechodu na novou architekturu bude potřebovat pomoc vývojářů. Původní aplikace totiž nebudou na nových procesorech fungovat. Apple proto vydal speciální nástroj Rosetta 2, který má uživatelům usnadnit přechod –  jejich aplikace pro čipy Intel se automaticky převedou pro Apple Silicon.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Pro

Microsoft i Adobe

Ještě před velkou tiskovou konferencí údajně Apple zahájil spolupráci s předními softwarovými společnostmi. V současnosti je tak již hotový pro novou platformu kancelářský balík Microsoft Office, v plném proudu jsou práce také na fotografických a grafických editorech Photoshop a Lightroom od Adobe.

Prvních nových počítačů s čipy Apple Silicon se ale nejspíše dočkáme buď na podzim v předvánoční sezóně, nebo až v průběhu příštího roku. Teprve poté se uvidí, jak výkonné a energeticky úsporné nové procesory skutečně budou.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Na trh se chystají stovky nových notebooků

Hned několik stovek notebooků by se mělo v nadcházejících týdnech objevit na pultech obchodů, a to i těch tuzemských. Vděčit za to můžeme především...

Výběr článků

Načítám