Hlavní obsah

Apple odstartoval před 13 lety mánii. Začal prodávat první iPhone

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré telefony iPhone byly pro Apple trefou do černého. Prakticky každá představená generace se totiž vždy vyšvihne až do čela žebříčku nejprodávanějších smartphonů na trhu. Tuto mánii přitom americký počítačový gigant odstartoval před 13 lety, ještě za „vlády“ spoluzakladatele Steva Jobse.

Steve Jobs představuje iPhoneVideo: Apple

 
Článek

Svůj první telefon Apple představil světu 9. ledna 2007. Počítačovému gigantu se přitom podařilo utajovat příchod prvního telefonu do poslední chvíle. Ještě pár hodin před tiskovou konferencí nikdo netušil, že americký počítačový gigant svůj první mobil odhalí.

„Tři věci: iPod se širokoúhlým displejem a dotykovým ovládáním, revoluční mobilní telefon a průlomové internetové komunikační zařízení. To je iPhone,“ představil před deseti lety světu první jablečný smartphone Jobs.

Foto: Apple

První generace iPhonu

Na zahájení prodeje museli nicméně fanoušci čekat dalšího půl roku, na pultech obchodů se objevil až 29. června. A to ještě výhradně na vybraných trzích, například v Česku totiž tehdy k dostání nebyl vůbec.

Napínání uživatelů se ale evidentně vyplatilo, neboť fanoušci vzali obchody útokem. Před prodejnami se stály dlouhé fronty, a to klidně i několik dní před zahájením prodeje. To mimochodem nebylo typické pouze pro první iPhone, ale také pro celou řadu dalších jablečných smartphonů.

Teprve v posledních letech fronty prakticky vymizely, neboť drtivá většina uživatelů si nové modely objednává prostřednictvím internetu. Tak mají jistotu, že se k novým telefonům dostanou jako první.

Zájem o levné iPhony SE je obrovský. Prodejci hlásí vyprodáno

Mobil

Co uměl první iPhone?

První iPhone byl svým způsobem unikátní, a to hned v několika ohledech. Například na čelní straně se pyšnil pouze jediným tlačítkem. Veškeré ovládání bylo jinak zprostředkováno pomocí dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty. V době, kdy prodejům ještě kralovaly klasické tlačítkové modely, to byl vcelku odvážný krok.

Přístroj navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Byla to drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Foto: Apple

Porovnání první generace iPhonu (vlevo) s druhou – modelem 3G.

Pravda je, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním mobilem s otevřeným operačním systémem, tedy takzvaným smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

Hlavní faktor úspěchu iPhonu nicméně spočíval v něčem jiném. Zavedení výrobci chytrých telefonů do té doby cílili na technické fajnšmekry, jimž nevadil někdy poněkud komplikovanější způsob práce s těmito zařízeními. Apple naopak svůj přístroj navrhl tak, aby byl přístupný i pro masového uživatele, pro něhož je intuitivní ovládání důležitější než možnost experimentovat s nastavením nejrůznějších funkcí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Samsung chce zatopit nejlepším iPhonům

Společnost Samsung představila minulý týden hned tři nové vlajkové lodi, které představují jednu z nejvážnějších konkurencí pro nejlepší iPhony od Applu....

Výběr článků

Načítám