Hlavní obsah

Apple omladí všechny své počítače

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se na konci června pochlubila vlastními procesory zvanými Silicon, které postupně nahradí čipy Intel v počítačích s logem nakousnutého jablka. Během dvou let se tak obmění prakticky celá nabídka strojů od amerického počítačového gigantu.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Článek

Nové procesory budou tepat v noteboocích, stolních sestavách i all-in-one systémech, které ukrývají všechny důležité součástky v monitoru. „Počítače Mac zažily doposud tři velké milníky – procesory PowerPC, operační systém Mac OS X a přechod na čipy od Intelu. Nyní přichází čtvrtý milník, představujeme vlastní procesory Apple Silicon,“ prohlásil šéf amerického podniku Tim Cook.

U nových strojů tedy výrobce počítá pouze s vlastní architekturou, která staví na architektuře ARM. V praxi by měla být údajně výkonnější, přitom energeticky šetrnější než řešení od konkurenčních společnostní Intel a AMD. Právě čipy Intelu přitom Apple používal několik posledních let.

Pro Apple je to jeden z největších milníků v historii.
šéf Applu Tim Cook

I když se to nemusí na první pohled zdát, Apple se na tento krok připravoval poslední dekádu – přesně tak dlouho totiž vyrábí vlastní čipy pro iPhony a další mobilní zařízení.

„Již dnes nabízíme procesor Apple A13X v tabletu iPad Pro, který díky optimalizovanému systému může směle v pracovním nasazení konkurovat klasickým notebookům. Čipy Apple S5 v hodinkách Apple Watch zase ukazují, jak mohou být i výkonné součástky energeticky šetrné. Nové procesory Apple Silicon budou spojením těchto dvou světů,“ neskrýval své nadšení z novinky šéf Applu.

Chytré hodinky se prodávají po milionech. Trhu kraluje Apple

Hardware

Spojení dvou světů

Architektura ARM se však doposud používala především v mobilních telefonech, nikoliv v klasických počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru. V současnosti je již hotový kancelářský balík Microsoft Office, v plném proudu jsou práce také na fotografických a grafických editorech Photoshop a Lightroom od Adobe.

Další programy by měly rychle přibývat díky vývojářským kitům, které Apple předním společnostem rozdal. V podstatě tak Apple vytvořil speciálně pro ně testovací počítače, na kterých budou moci odladit vlastní software.

Nejlepší MacBook Pro 13 stojí přes 100 tisíc korun

Hardware

Snadný přechod

V současnosti je již hotový pro novou platformu kancelářský balík Microsoft Office, v plném proudu jsou práce také na fotografických a grafických editorech Photoshop a Lightroom od Adobe. Další programy budou postupně přibývat.

Pro běžné uživatele navíc bude k dispozici aplikace Rosetta 2, jejímž prostřednictvím bude možné převést starší programy na novou platformu doslova na pár kliků.

První novodobý počítač s čipem Apple Silicon by se měl na pultech obchodů objevit ještě před Vánocemi. Zástupci společnosti Apple zatím nic nepotvrdili, ale údajně by se mělo jednat o MacBook Pro.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple chce pokořit nejlepší notebooky

Na pulty obchodů míří nový špičkový počítač od společnosti Apple, který si odbyl premiéru minulý týden. MacBook Pro 13 se svým vzhledem takřka neliší od...

Výběr článků

Načítám